Nabavka kontraceptivnih pilula preko Interneta

Ima ljudi, i muškaraca i žena, koji se stide da pričaju o seksu. Stide se i da pričaju o metodima zaštite od polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće. To ne znači da su o ovim temama potpuno neinformisani – postoje knjige, časopisi, tu je i Internet, tako da čak i najstidljivija osoba lako može da uz nešto truda sazna ono najosnovnije. Međutim, onda ono što su saznali treba i sprovesti u delo, to jest, nabaviti sredstvo za kontracepciju. Tu se opet javlja problem što je njih „blam“. Žele, recimo, da koriste kontraceptivne pilule kao metod zaštite od neželjenog začeća, ali za to treba otići u apoteku i kupiti pilule (kako li će je samo apotekarka gledati što kupuje nešto takvo?), a pre toga, trebalo bi i otići kod ginekologa da pilule prepiše… Joj, blama! Šta uraditi?

Nekada se dođe na „spasonosnu“ ideju da se kontraceptivne pilule nabave preko Interneta. To je anonimno, poštar neće znati šta je ono što im donosi (valjda), stiže im na kućnu adresu pa niko ne mora ništa da zna… Zvuči kao dobra ideja, ali to, zapravo, uopšte nije.

Manji je problem – mada realan – što je nabavka stvari preko Interneta još uvek nedovoljno pouzdana. Dok vam ono što ste kupili (i već platili) ne stigne u ruke, i ne znate šta vam je tačno od naručenog stiglo (recimo, ne znate da li je naručenim pilulama koje ste nabavili po smešno niskoj ceni istekao rok trajanja). A pošiljka se može i oštetiti, izgubiti…

Veći problem je to što se kontraceptivne pilule nipošto ne smeju nasumično uzimati. Njih mora da prepiše ginekolog, nakon što je pregledao pacijentkinju i uradio izvesne laboratorijske analize, kako bi utvrdio da li ona uopšte sme da uzima pilule i koje bi joj pilule najviše odgovarale. Kontraceptivne pilule nisu bombone, one su medikament koji, nekontrolisano uzet, može prilično da ošteti organizam, i zato je neophodna prethodna konsultacija s ginekologom.

Posle te konsultacije dolazi na red i nabavka pilula u apoteci (ne, niko vas ne gleda čudno kada ih kupujete, to je normalna stvar). Naše apoteke su sasvim solidno opskrbljene, tako da vam ginekolog može i bez preuranjenog optimizma preporučiti neke od najkvalitetnijih. Nema nikakve potrebe da se kontraceptivne pilule nabavljaju preko Interneta kada se mogu sasvim lepo kupiti i u najbližoj apoteci.

Međutim, vi se stidite! Ili se ne stidite, ali se bojite kako će vaš momak reagovati, jer on ne želi da vi uzimate pilule. Ako se stidite, možda bi trebalo da sa seksom sačekate dok ne budete dovoljno zreli za njega – u zrelost spada i to da ste u stanju da bez blama vodite računa o kontracepciji. Ukoliko je problem u momku koji vam zabranjuje zaštitu od neželjene trudnoće, rešenje je da takvog momka ostavite, jer na trudnoću niko nema prava da vas prisiljava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.