najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Način seksa određuje bebin pol?

Nije redak slučaj, a u prošlosti je bio i češći, da roditelji žele dete određenog pola, pa su se onda razvila i različita verovanja kako postići to da novorođenče bude dečak ili devojčica. Ima i takvih verovanja vezanih za način i vreme vođenja ljubavi, ali istraživanja pokazuju da su netačna.

Verovanje je sledeće: ako želite dečaka, neophodan je odnos baš na dan ovulacije. A ako želite devojčicu, ljubav treba da vodite dva-tri dana pre ovulacije, i to u misionarskom položaju. Odakle ovo uverenje? Ima li u njemu ikakve logike?

Nije da je nema uopšte. Da li će dete biti dečak ili devojčica zavisi od toga kakav će spermatozoid oploditi jajnu ćeliju – ako to bude spermatozoid sa X hromozomom, dete će biti devojčica, a ako bude sa Y hromozomom, biće dečak.

Spermatozoidi koji nose genetski materijal za dečake u principu žive dosta kratko, dok oni koji nose materijal za devojčice mogu da prežive i po nekoliko dana. Prema tome, ako se ljubav vodi i nekoliko dana pre sazrevanja jajne ćelije, spermatozoidi s materijalom za devojčice imaće dobre šanse da prežive do tad, dok su za spermatozoide s materijalom za dečake šanse mnogo manje.

Međutim, nije nemoguće ni da spermatozoid s genetskim materijalom za dečake preživi nekoliko dana. A to što će vođenje ljubavi biti na sam dan ovulacije i to što će tada spermatozoidi sa Y hromozomom moći sasvim fino da stignu do jajne ćelije ne sprečava ni spermatozoide sa X hromozomom da učine to isto. Tako da, zapravo, vreme kada ćete voditi ljubav ne garantuje ništa – a ni način na koji ćete voditi ljubav, dokle god sperma dospe u vaginu.

Da bi se ova teorija potvrdila ili opovrgla, naučnici su posmatrali određen broj parova koji su nameravali da dobiju dete – i nikakva veza između dana kada su vodili ljubav i pola novorođenčeta nije pronađena. Koliko je zasad poznato, i ne postoji pouzdana metoda da dobijete baš dečaka ili baš devojčicu.

Ionako je najbitnije da su i majka i dete zdravi, a i dečko i curica doneće radost roditeljima, zar ne?

2 komentara
  1. mmm

    kažu da su muški Y hromozoni brži od X ženskih pa je onda moguće da na dan ovulacije oni brže stignu do jajne ćelije i začne se sin.

  2. Jovan Cvejić

    Niste mi ništa rekli što do sada nisam znao. Da ste malo bolje obradili temu, znali biste da napišete brdo stvari o tome!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike