Nauka odgovara: ko prevari jednom, prevariće opet?

Uprkos staroj izreci „Jednom varalica – uvek vralica“, neko ko je jednom varao – ne mora nužno da vara opet ni uvek.

Ovakva razmišljanja vode do sledećih logičnih pitanja: „Kako mogu da znam da li će partner varati ponovo?“ i „Kako mogu da verujem partneru?“

Odgovori na ova pitanja mogu se naći u tome kakvi su odnosi između vašeg partnera i vas. Kada jedan partner vara, skoro uvek postoje znakovi u njihovom odnosu da nešto nije u redu.

Kada se osvrnete unazad, verovatno možete da vidite da u pojedinim trenucima vaša veza nije bila ono što ste želeli. Možda je bilo puno glasnog raspravljanja – ili je tišina između vas bila „zaglušujuća“. Ili je možda veza tada bila u krizi.

Bez obzira na situaciju, verovatno ste osećali da nešto nije u redu. A ono što je izgledalo “sitno i prolazno“ ili možda samo kao nesporazum, možda je zapravo znak dubljih problema.

Iskustva stručnjaka

Kada stručnjaci razgovaraju sa parovima nakon što je došlo do neverstva, osećanja izdaje i nepoverenja uvek su centralna za tretman.

U partnerskom odnosu obično je bilo međusobnog nerazumevanja i zato se nastavlja sa neuspešnim pokušajima ponovnog povezivanja. Partneri ne uspevaju da dođu do „zajedničkog jezika“ i ne shvataju šta se između njih dešava. Poverenje je prekinuto i nikako da se povrati.

Partner koji nije „varao“ mora da pređe preko bola i izdaje, ali mora da sazna kada je relativno sigurno ponovo verovati svom partneru.

Ovo poverenje može se vratiti samo ako mislite da je vaš partner u potpunosti „s vama“. Morate osećati u srcu i verovati svom umu da je vaš partner potpuno posvećen vašem odnosu.

Da bi se to desilo, oba partnera se moraju potruditi.

Vaš partner mora da preuzme odgovornost za svoje postupke, da vas podržava i vrati poverenje, pošto izražavate povredu, ljutnju i sve ostalo što vas razbija iznutra.

Ali onda morate i vi da pokušate da budete otvoreni, ponovo se uključite u vezu i podržite „lečenje svog bola“. Iako vaš partner mora iskreno da se trudi za „vaš oporavak“, možda ćete morati svesno da obratite pažnju na njegove napore (umesto da mu stalno prigovarate, kritikujete ga i ne verujete mu).

Dok prolazite kroz ovaj proces, verovatno ćete se ponekad boriti s pitanjem da li bi ste verovali svom partneru. Kada se ovo desi, potrebno je da vaš partner potvrdi ovu vašu borbu.

Umesto da samo pokušava da opovrgne svoje strahove od daljeg varanja, mora vam reći da su vaša osećanja razumna i da se trudi u izgradnji odnosa.

Ako ne mislite da vaš partner vara, ali jednostavno ne može da se oslobodi straha, dozvolite mu da vam pruži podršku i „dokaze“ (vi ne samo da tražite uverenje da on ne vara već i želite da ste sigurni i on treba da razume da je vaš strah razumljiv).

Ovi tipovi razgovora mogu da vas uvere da vas vaš partner trenutno ne vara i da, dok god ste vas dvoje otvoreni jedno s drugim, ne morate da brinete o varanju.

Kada se pojavi strah, vaš partner vam može pomoći i iskreno vas uveri da nema razloga za bojazan. Dakle, s vremenom i uz napore, vi ćete moći da oživite poverenje u svog partnera, čak poboljšate svoju vezu.

3 komentara
 1. Anonimni

  haha… sa zaljubljenom ženom muškarac može da radi sve… što ona želi. Baš sve!

  1. Anonimni

   Jadan si ti muskarac.

 2. Anonimni

  problem je u vama, je l te: ko vara uvijek vara ali zbog sebe a ne zbog vas… zato nije ni bitno (ostvarilo se ili ne… vi koji nemate seks ste na svom)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike