najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ne kažete dovoljno

Postoje neke greške u komunikaciji među partnerima koje uopšte nisu krupne ni upadljive, ali vremenom dovode do nagomilanog nezadovoljstva i do toga da se partneri osećaju manje povezanim, da se međusobno udalje, steknu utisak da ih ono drugo ne sluša i ne razume. Jedna takva greška je kad ne kažete dovoljno.
Na šta mislimo? Nakon što provedete izvesno vreme s nekim u vezi, počnete da podrazumevate da se vas dvoje lepo razumete. U velikom broju slučajeva to je tačno, samo što može da dovede do toga da voljenoj osobi ne saopštite neke detalje, podrazumevajući da će ih ona znati. Nekad i hoće, ali neretko neće, i eto nesporazuma.
Konkretan primer? Kažete svom dragom da biste volele da zajedno s njim odete na večeru s prijateljima sledeće subote. Ne kažete mu tačno vreme, ni gde će to biti, ni ko tačno dolazi. A onda, krajem nedelje, kada ga podsetite na to, on vas zbunjeno pogleda u smislu: "Večera? Kakva večera?", i vas to žestoko iznervira. Pa rekle ste mu!
Rekle ste mu, da, ali bez konkretnih detalja, samo ste spomenule da biste to volele. Tako on zapravo i ne zna da je to sve dogovoreno i organizovano, za njega je to ostala samo vaša ideja o nečemu što bi bilo lepo uraditi.
Ovakve situacije su relativno česte. Navikli smo da voljenoj osobi ne moramo da objašnjavamo onoliko koliko bismo objašnjavali nekome ko nas slabije zna i ko ne živi s nama, i onda zaboravimo da pružimo sve podatke i u onim situacijama kada su oni potrebni. Nekada detaljno objašnjavanje nije neophodno – ako kažete dragom da biste volele cveće, a on zna da volite ruže, svoje omiljeno cveće ćete i dobiti; ali ako mu kažete da biste volele da idete na večeru s prijateljima, a nije vam postala neka vrsta rituala da svake subote idete u taj-i-taj restoran s tim-i-tim ljudima, preciznije informacije su ipak potrebne. Ukoliko ne pružite te informacije, dolazi do nesporazuma; vi podrazumevate da on zna šta ste mislili, on to ipak ne zna, osećate se povređeno kad to shvatite, kao da vas voljena osoba ignoriše, a partner zaista ništa loše nije mislio (ili partnerka – i muškarac, isto kao i žena, može da greškom izostavi ključne informacije).
Srećom, ovakve situacije nije teško rešiti, jednom kada ste svesni da postoje. Kada voljenoj osobi saopštavate važne stvari, recite im sve detalje, onako kako biste ih saopštili prijatelju s kojim se nešto dogovarate. A kada vam voljena osoba govori nešto, pitajte za sve detalje koji vam se čine bitnim, nemojte podrazumevati da će vam biti saopšteni onda kada bude potrebno. Uz malo ovakve prakse, vrlo brzo ćete se navići da jedno drugom saopštite sve potrebne detalje, pa će i ovakvu vrstu nesporazuma biti lako izbeći.

1 komentar
  1. Raca Baić

    Mislila sam da se moj suprug i ja dovoljno poznajemo tako da se nisam trudila da mu neke stvari govorim. Mislila sam da se to podrazumeva. Pogrešila sam. Zbog toga imamo dosta problema. Neke situacije se ne mogu ispraviti. Jedan od najvećih problema je taj što mu stalno ne govorim da želim dete. Između ostalog lečim se od primarnog steriliteta, a njemu to nije dovoljan dokaz za sve. Nemam nikakvu ideju kako da rešim ovaj problem, za reći je sad kasno, jer sam pokušala i ne vredi.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike