„Ne moraš ništa da mi kupiš“

Rečenicu iz naslova čuli su mnogi muškarci, i čuju je svake godine, kao i njenu varijaciju: "Ove godine nećemo da kupujemo nikakve poklone". Takve rečenice neke muškarce navode da počnu da čupaju kosu od muke – jer će se ona svejedno nadati poklonu i biće razočarana ako ga ne dobije.
Ona predloži da ove godine jedno drugom ne kupujete poklone za praznike, šta će vam to, bolje da štedite. Složite se s tim sasvim razumnim stavom. Onda vam ona preda poklon koji vam je ipak kupila i vi osetite krivicu jer vi njoj ništa ne poklanjate. Ili vam kaže da za tu-i-tu priliku ništa ne morate da joj kupujete, a kad joj ništa ne kupite, gleda vas kao šutnuto kučence.
Zašto se ona tako ponaša? Da li pokušava da vas zavlači? Da li laže, izmotava se? Ne. Ona misli to što kaže, zaista smatra razumnim da štedite, ili da nije neophodno da joj nešto poklanjate – samo što i dalje želi poklone (kao znak pažnje znatno više nego u materijalnom smislu), kao što i dalje želi da vam poklanja. Jeste rekla da jedno drugom ove godine ništa ne kupujete, ali je onda videla nešto za šta misli da bi vam se dopalo i ne može da odoli.
I, šta vi tu da radite? Čak i kad ona izričito kaže da ne morate ništa da joj kupujete, nabavite joj nešto što znate da voli. Ne mora da bude ništa skupo, niti je ideja da se radi o nečemu skupom, pažnja je ta koja se računa.
Probali ste vi tako, a ona se onda naljuti na vas jer ste joj kupili, a rekla je da ne kupujete? U takvom slučaju procenite da li se više naljuti kad joj nešto ipak poklonite (i koliko je ljutina drži), ili se više razočara kad joj ne poklonite ništa. Uz to, ne zaboravite na lepo ponašanje i izražavanje ljubavi, i trebalo bi da i ovu sezonu praznika (i davanja poklona) uspete da preživite.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike