Ne nasedajte na kliše

Ljubav je lepa; ljubav je super. Veoma često ljubav je predmet razgovora, pa iz takvih razgovora i razmišljanja o ljubavi s vremenom nastanu neki klišei. Ako se razočarate u ljubavi, ili ste deprimirani zbog nedostatka ljubavi, ili vam je nešto čudno i sumnjivo, pa, naći će se već neko da pokuša da vas uteši nekim od klišea. Evo nekih od najčešćih klišea i zašto ne treba verovati u takve "mudre izjave".
Ljubav će vas pronaći kad je najmanje budete tražili: dobro, to može ispasti tačno – recimo, dešava se da sa prijateljicom odete na kafu, tračarite, u tom trenutku ne tražite nikog aktivno i priđe vam neko interesantan (ili ugledate nekog interesantnog, pa onda priđete vi njemu). Ipak, teško da ćete naći ljubav svog života (ili bilo kakvu ljubav) ukoliko slobodno vreme provodite ispred televizora, tamaneći čokoladu i gledajući španske serije (ili pijući pivo i gledajući boks mečeve i fudbalske utakmice).
Neznanje je blagoslov: sad, ima i ono "postoje istine koje nikom nisu potrebne", ali sa ovim klišeom treba biti jako oprezan. Neznanje nije blagoslov ukoliko propustite da saznate da su vaš novi dragi ili nova draga izašli iz zatvora nakon što su robijali zbog ubistva, da su lečeni ili nelečeni alkoholičari ili narkomani, da imaju polno prenosive bolesti, da vas lažu da su zaljubljeni u vas, a zanima ih samo vaš novac ili ih zanima samo da vas maltretiraju (psihički i fizički)…
Razdvojenost čini ljubav jačom: a šta ćemo sa onim (kad smo već počeli sa mudrim izrekama) "Daleko od očiju, daleko i od srca"? Razdvojenost može pojačati fizičku želju, to je tačno, ali ako je razdvojenost česta (recimo, jedan od partnera često mora da putuje zbog posla), to može da upropasti vezu, jer će se partner koji ostaje kod kuće često osećati napušteno i usamljeno.
Preporuka kad se radi o klišeima: izbegavajte ih. Svaka osoba i svaka veza su priča za sebe i tako im treba i pristupati – ukoliko ne želite da vam se veza okonča po nekom klišeu, a to, bojimo se, najčešće nije "živeli su dugo i srećno".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.