U trendu

Ne ponavljati stalno isto

U svakoj vezi povremeno iskrsne poneki problem. To je normalno, baš kao što je normalno i da se oba partnera potrude da problem reše. Greška koja se nekad čini jeste da se stalno iznova pokušava s istim metodom rešavanja problema, čak i ako se taj metod pokaže neefikasnim.
Konkretan primer? Recimo, vaš dragi je postao nezainteresovan za seks. Vi, kao razumna žena, nećete smesta da mu prebacujete. Imaćete neke strahove, naravno (da li je našao drugu, da li mu vi više niste privlačne, da li vas više ne voli, da li ima neki problem koji ga mori, a ne usuđuje se ništa da vam kaže…), ali mu nećete smesta prebacivati što više ne vodi ljubav s vama, nego ćete pokušati da razgovarate o tome, da saznate u čemu je problem (razgovor je ono što se obično preporučuje u takvim situacijama). Vaš dragi vas čak i sasluša, prozbori koju o problemu, primi k znanju da vas uzrujava to što on više ne pokazuje želju za seksom, ali ništa više od toga. Problem ostane. Dobro, i dalje nećete da ga napadate, nećete da „dižete dreku“, nego ponovo pokušate da razgovarate i da mu stavite do znanja da vam smeta što ne vodite ljubav. Ovog puta je partner već manje spreman da sluša, počinje da pokazuje da ga nervira to što ga zapitkujete i nagovarate da vam kaže u čemu je problem, zašto vas više ne želi. Treći put kad pokrenete razgovor o tome već bi mogao i da se više iznervira, i svađa bi mogla da izbije.
U opisanoj situaciji greška je iznova pokušavati s razgovorom. Razgovor je dobar metod, ali ipak nije rešenje za sve. Univerzalno rešenje za svaku vrstu problema ne postoji; potrebno je izvesno istraživanje i kreativnost. Ako vaš dragi više nije zainteresovan za seks, možete pokušati da ga privučete izazovnim donjim vešom, dodatnim umiljavanjem, opuštajućom masažom, razmislite i sami šta bi još moglo da deluje. Bitno je da ne pokušavate s upornom primenom nečega za šta se ispostavilo da ne deluje, ili s variranjem neefikasne metode (razgovor u drugo doba dana, razgovor u kome problemu pristupate iz drugog ugla, razgovor ovakav, razgovor onakav – ako za taj konkretan problem razgovor ne pomaže, neće pomoći ni razgovor u sto i jednoj varijaciji, baš kao što ne pomaže ni reći ono što ste već rekle, samo povišenim tonom).
Srećno!

2 komentara
  1. Jovan Pajić

    Odličan članak, svaka čast! 100 % se slažem.

  2. Nataša Gajić

    Ja mislim da kad ne pomaže nešto iz sto i jednog vokabulara koji ste nasumice pobrojali, ne pomaže ništa. I zašto onda pokušavati kad, naprotiv, pomaže samo kontra, tuk na luk, i da, pomaže strpljenje, beskrajno strpljenje nečinjenja ničeg. Pa opet isto, jer na to smo navikli, veza je postala navika, mi smo jedno drugom ponekad dosadna navika, uvijek ista, sveprisutna i potreban je odmak, odmor, šta li. I ponovo isto, jer tu smo se prepoznali, ponovo pali i prepustili se na izdisaju neodoljivosti seksa, domaćinskog i prokleto istog, čak i boje glasa, samo još da nas i godine pregaze, i tu smo, samo malo više nervozni, nestrpljivi i odbijamo lijek kao mala djeca ili kad nam nešto nije po volji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike