U trendu

Nesnosni posle raskida

Veze, kao što svi znamo, u većini slučajeva ne potraju zauvek, već pre ili kasnije dođe do raskida. A, kao što su mnogi ustanovili, ostavljena osoba može postati nesnosna za svoje prijatelje.
U početku ste, uglavnom, voljni da trpite ispade prijatelja ili prijateljice koji su nedavno ostavljeni, naročito ako znate da ih je raskid baš jako pogodio. Ispadi budu neprijatni, naravno, ali se vi potrudite da se povučete, iako znate da ste u pravu, kako povređenu prijateljicu ili prijatelja ne biste dodatno iritirali i povređivali. A neke ljude će nakon raskida da iritira sve živo; brecaće se na sve oko sebe zbog najbanalnijih stvari, mogu postati zaista nepodnošljivi, kao da ste im vi (ili bilo ko ko je imao nesreću da se zatekne u blizini) za nešto krivi. Kao da ste vi ta osoba koja ih je ostavila i povredila.
Šta učiniti u takvoj situaciji? Trpeti ili ne? Na vama je da odlučite – ali vam mi preporučujemo, ako ćete da trpite, da trpite samo nakratko. Za raskid prijatelja ili prijateljice niste krivi vi. Niste vi s njima raskinuli, pa ni bes koji osećaju prema bivšoj partnerki ili partneru ne bi trebalo da iskaljuju na vama.
Dakle, nekoliko gafova se može podneti, ali više od toga svakako ne bi trebalo da otrpite. Prijatelju ili prijateljici bi jasno i nedvosmsleno trebalo reći da ih niste vi ostavili – a ako je potrebno, možete im reći i da vas ne zovu dok ne prestanu da vas brkaju s bivšim dečkom ili bivšom devojkom.
Hoće li ovo delovati? U najvećem broju slučajeva, hoće. Sasvim je moguće da ćete vrlo brzo dobiti SMS izvinjenja. Moguće je i da će se prvo naduriti na vas, „jer ne shvatate kroz šta prolaze“, na šta se ne treba obazirati jer vređanje i maltretiranje zaista niste dužni da trpite; posle, kada se malo ohlade, uslediće i izvinjenje.
A ako prekinu kontakt s vama trajno? Nemojte tugovati – nije prijateljstvo ako vas neko koristi kao kantu za svoj emotivni otpad.

1 komentar
  1. Mladen Glišić

    Slažem se sa svime što ste napisali. Kada bih ja trebao da napišem nešto na ovu temu, napisao bih nešto slično ovome. Hvala.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike