Neželjene pojave nakon prestanka sa pilulama

Već neko vreme uzimate kontraceptivne pilule, a onda, u dogovoru s partnerom (ili bez dogovora, ili i bez partnera) rešite da prestanete sa pilulama. Nebitno je za ovu priču da li to činite jer vi i partner želite dete (u tom slučaju trebalo bi da u naredna tri meseca koristite neko drugo kontraceptivno sredstvo), ili vam je dosta pilula i prelazite na neki drugi metod zaštite od neželjene trudnoće, ili… Tek, prestale ste sa pilulama i pitate se hoćete li iskusiti neke neželjene pojave.

U ovakvim slučajevima neželjene pojave su moguće, ali nije moguće dati precizan odgovor. Naime, simptomi su različiti i prvenstveno zavise od specifične kombinacije hormona u pilulama koje ste koristili. Uopšteno uzev, potrebno je mesec do tri meseca da vaše telo ponovo počne da samostalno proizvodi hormone i da se ciklus ustali.

U tom periodu, moguće je da povremeno osećate mučninu, da nekad imate tačkasto vaginalno krvarenje, da vam grudi budu osetljive i da vam raspoloženje oscilira. Nijedan od ovih simptoma ne bi trebalo da bude drastično izražen. Ukoliko dođe do oscilacija raspoloženja, bilo bi korisno da i vi i partner budete svesni da je to zbog prestanka korišćenja oralne kontracepcije, kako ne bi došlo do nepotrebnih sukoba i nesporazuma.

Maksimalno nakon tri meseca svi ovi simptomi (ako ste uopšte imale neke simptome – često se dešava da žene, nakon što prestanu sa korišćenjem antibebi pilula, ne iskuse nikakve neprijatne pojave) trebalo bi da nestanu. Ukoliko to nije slučaj, trebalo bi da posetite ginekologa i kažete mu za sve neželjene pojave koje i dalje traju, a on će utvrditi uzrok tih pojava i, ako je potrebno, prepisati odgovarajuću terapiju.

Nadamo se da vas ovaj tekst nije zabrinuo. Kao što većina žena sasvim dobro podnosi oralnu kontracepciju, tako i većina onih koje su je koristile, jednom kada prestanu s njom, ne iskuse nikakve neželjene pojave. Čak i kad bude nekih neželjenih pojava, uglavnom su sasvim blage i brzo prođu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.