U trendu

Nostalgija za prošlim

Mnogima se desilo da u nekom trenutku, ili i češće, osete nostalgiju za prošlim vremenima, kao i za nekom od prošlih veza. Takvo osećanje je normalno, i nije problem ukoliko vas ne navede da učinite nešto ishitreno i nepromišljeno.
Primer iz života: ona je mlada majka dvoje male dece. Prvo dete je dobila s mužem od kojeg se kasnije razvela, a drugo s vanbračnim partnerom koji uživa u tome da bude tata oba deteta, ali ne želi ni brak ni više dece. Ona je i dalje u kontaktu s bivšim mužem, on bi voleo da njih dvoje ponovo budu zajedno (razvod je bio na njenu inicijativu), i ona nije sigurna šta da učini – ne želi da drugo dete odvoji od tate, ali nije ni sigurna koliko dugo će joj opstati veza s čovekom koji ne želi brak ni još dece. Priseća se lepih trenutaka sa bivšim mužem, oseća nostalgiju za tom vezom, i nije sigurna šta bi.
Ovakva nostalgija je normalna, ali kad je osetite, ne treba zaboraviti da je postojao razlog za raskid te veze. Veoma je lako prošlost videti kao sa ružičastim naočarima ili, u nekim drugim slučajevima, kao da je sve bilo crno, ali je ono što se zapravo nekad dešavalo bilo mešavina i jednog i drugog.
U navedenom primeru, ako trenutna veza zasad funkcioniše, zašto je prekidati? Da li je već sada problem što on ne želi brak ni još dece (nije nemoguće da će se u budućnosti predomisliti, radi se o mladim ljudima)? Ako nije, i ako se inače radi o lepoj vezi, nema razloga da se ona ne nastavi dok im oboma odgovara (naravno da ni prvo dete ne treba razdvajati od oca, treba im omogućiti da zajedno provode vreme). Takođe, u toj situaciji bi bilo dobro da se mlada mama usredsredi na sebe, da sama vidi šta i kako želi, ne u smislu s kojim muškarcem želi da bude, nego uopšte – život žene se ne vrti u potpunosti oko muškar(a)ca, ima tu još mnogo čega.
Lepo je ponekad prisećati se uspomena i prijatnih trenutaka, ali ne treba dozvoliti tim prisećanjima da vas povuku unazad, naročito ne ako biste se obnavljanjem stare veze samo vratili u stare probleme – a problema je bilo, inače biste ostali u vezi. Razmislite šta je to što zapravo želite u životu i od života, a prošlost neka ostane prošlost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.