najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Odgovarajuća kontracepcija za vaše potrebe

Kada se o kontracepciji radi, mnogi su i dalje nedovoljno obavešteni, ili imaju predrasude koje su delom bazirane na nagađanjima, a delom na zastarelim informacijama. A kontracepcija i te kako utiče na seksualni život, i dobro bi bilo odabrati onu koja zaista odgovara vašim potrebama koliko god je to moguće.
Ako ste u dugoj vezi i planirate decu, nećete koristiti sredstva za zaštitu od trudnoće, to je očigledno. Međutim, ako u ovom trenutku ne želite decu, trebalo bi se opredeliti za onaj tip kontracepcije koji zdravstveno odgovara vama i voljenoj osobi, kao i seksualnim navikama koje vas dvoje imate (za one koji toga još uvek nisu svesni: kontracepcija nije samo njena briga; ukoliko oba partnera nisu dovoljno odgovorna da koriste kontracepciju onda kada žele da se zaštite od seksualno prenosivih bolesti i od neželjene trudnoće, ne bi ni trebalo da imaju seksualne odnose).
Kontraceptivnih sredstava ima više vrsta, i nećemo ih ovde sve ređati; umesto toga, govorićemo o principima kojima je dobro rukovoditi se prilikom izbora. Pre svega, treba paziti na zdravlje, što znači konsultovati se s ginekologom oko izbora. Kondomi su dobri ako se pravilno upotrebe – štite i od većine polno prenosivih bolesti i od neželjene trudnoće, samo se treba pridržavati uputstva za upotrebu, odabrati pravu veličinu i, ako je on među onim retkim muškarcima koji su alergični na lateks, odabrati poliuretanske kondome (za njih postoji nešto veća verovatnoća da se oštete tokom odnosa nego za kondome od lateksa, pa je dobro češće ih proveravati). Ako se radi o dugoj monogamnoj vezi, pilula je takođe odličan izbor, samo je obavezna konsultacija s ginekologom kako bi se odabrala pilula koja najbolje odgovara zdravstvenom stanju žene. Postoje i druge mogućnosti – spirala, dijafragma i slično, o kojima se možete raspitati kod ginekologa.
Ono što je takođe bitno uzeti u obzir prilikom izbora jesu vaše seksualne navike. Ako ste skloni čestom menjanju partnera, kondom je najpreporučljiviji. Ukoliko ste u dužoj vezi, i oboje ste skloni spontanom seksu, kondom može da ne bude toliko dobra ideja – nije uvek lako setiti ga se u žaru trenutka. Tada bi dobra ideja mogla da bude kontraceptivna pilula, kontraceptivni flaster ili spirala, u zavisnosti od toga šta je za vaše zdravlje najbolje.
Ukratko: o izboru sredstava za zaštitu od polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće najbolje je posavetovati se s ginekologom, zbog zdravstvenog faktora, i obavezno ga obavestiti i o vašim seksualnim navikama, kako bi svoj savet mogao da prilagodi i tome i kako biste dobili sredstvo koje najbolje odgovara baš vama i vašem partneru.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike