Odredite prioritete!

Uh, koliko samo posla ima! Treba otići na posao, izboriti se sa svim problemima tamo, gurati svoju karijeru (niko to neće učiniti umesto vas), pa onda obaveze po kući (ponosne ste što vaš dom izgleda kao nešto iz onih lepih časopisa) ili briga o kolima, pa, treba valjda nešto vremena izdvojiti i za sebe, za neki svoj hobi, jer ko nije za sebe – nije ni za druge… Šta je s vezom? Negovanje veze? Nađe se valjda poneki trenutak i za to; pored toga, ionako i vaš partner (partnerka) ima podjednako pretrpan dnevni raspored kao i vi, ili i pretrpaniji. Nema se vremena. Biće valjda kasnije.

Onda se jednog dana probudite i shvatite da ste se probudili pored stranca, ili ste se probudili sami, jer je partner (partnerka) već na poslu, ili na poslovnom putu, ili… U svakom slučaju, ne znate više sasvim sigurno ni ko su ti ljudi, a ni gde su u ovom trenutku. U stvari, više ništa ne znate zasigurno o njima. Pitate se: a gde ste to pogrešili? Gde ste pogrešili, kad ste se stvarno, ali stvarno svojski trudili? Praktično ni trenutka odmora niste imali, šta je to još što je trebalo da uradite (i uz ionako pretrpan raspored, kad biste to nešto, šta god da je, uradili?).

To nije samo muški problem, ni samo ženski problem – i jedni i drugi su u stanju da se jako posvete nekim stvarima i da praktično partneru „dovikuju“: „Samo još ovo da završim, ljubavi, mnogo mi je važno!“ Onda još jednu stvar da urade, još nešto da postignu, i još nešto… Shvatate princip.

Naravno da treba da imate neke svoje ambicije; slobodno ih postavite koliko god visoko želite; naravno da ćete, osim da budete s partnerom, želeti još ponešto u životu. To je sasvim u redu. Samo, nemojte zaboraviti na jednu veoma bitnu stvar: i na vezi se mora raditi, stalno, inače se neće održati. Još nešto: u suštini, potpuno je nevažno koliko novca imate i koliko visoko se penjete na društvenoj lestvici ako vreme ne možete da provodite uživajući sa ljudima koje volite. Jeste, imaćete puno para i bićete straaašno uspešni – i bićete potpuno sami, bez ikoga sa kim biste podelili taj uspeh (osim ako platite za društvo, ali to baš i ne ispunjava, zar ne?).

Zato: gradite karijeru. Zarađujte. Bavite se onim čime želite da se bavite. Ipak, ne zaboravite da odvojite, svakog dana, vreme i za one koje volite – pa valjda i oni spadaju u neke vaše prioritete.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike