Oni ne primećuju nered

Dogovorili ste se sa svojim dragim da jednom vi, a jednom on spremi stan. Pristaje, nije da ne pristaje – oboje radite naporno i očigledno je da niko nema baš višak vremena potreban za komotno spremanje stana.

Samo, nakon što vidite rezultate njegovog spremanja, učini vam se da njegov pristanak možete da okačite poslovičnom mačku o rep (samo poslovičnom, pošto niti imate mačka niti biste sirotu životinju maltretirale kačenjem bilo čega na rep) – na stolu su ostale mrve hrane, na komodi je i dalje prašina, prekrivač za fotelju je aljkavo namešten… Gomila sitnih stvari koje je vaš dragi „zaboravio“ da uradi ili ih je uradio krajnje nemarno. Kad stavite primedbe na njegovo čišćenje, čini vam se da vas ne razume, ne zaista – kao da njemu ti detalji koji bodu oči uopšte nisu bitni!

Možda se on ipak ne slaže s tim da i muškarac treba da pospremi nešto po kući, samo to neće da vam kaže, nego vam krajnje aljkavim čišćenjem stavlja do znanja? Pokušate s njim da pričate o tome i nakon razgovora ste prilično sigurne da nije stvar u tome – on iskreno želi da vam pomogne i iskreno veruje da je dobro pospremio stan. Sad se vi pitate o čemu se tu radi.

Radi se o sledećem: većina muškaraca zaista, ali zaista ne primećuje nered. Izuzev opsesivno-kompulsivnih, koji će primetiti svaki neuredan detalj oštrije nego i najsitničavija domaćica, muškarci jednostavno ne vide neke detalje. Kad muškarac spremi stan, to vama često izgleda počišćeno „kao mačka repom“, a njemu kao sasvim uredan stan. Da mu skrenete pažnju na neki detalj, moguće je da ga ne bi smatrao bitnim i da bi vam rekao: „Šta ti primećuješ!“

Šta ovde učiniti? Kako „naterati“ muškarca da temeljno očisti stan? Psiholozi predlažu da iskoristite mušku prirodu, koja je orijentisana na postizanje ciljeva – u prevodu, zadajte mu konkretan zadatak, recimo, kažite mu da usisa sobu, a ne neodređeno da je „sredi“. Tako će znati tačno šta treba da uradi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike