najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Period bez seksa

U zajedničkom životu svakog para, pre ili kasnije, naiđe period kada seksualnih odnosa uopšte nema ili ih ima veoma retko. Mada takve faze nisu ništa neuobičajeno, pa ni loše za vezu, mogu da budu prilično nezgodne ako vi i dalje imate visok libido. Svašta vam tada prolazi kroz glavu.

S jedne strane, želite da vodite ljubav, a s druge, ne želite da prisiljavate partnera ili partnerku na neželjeni seks. Povređuje vas što oni ne žele seks s vama, što vas odbijaju – da nisu, možda, našli nekog drugog? Da li im, jednostavno, više niste privlačni? I takve stvari se dešavaju, ali bi ipak moglo da se radi samo o tome da je vaša veza u takvoj fazi. Šta tada učiniti?

Za početak, setite se da i na mušku i na žensku seksualnu želju utiču manje-više iste stvari, kao što su problemi u vezi, stres na poslu ili kod kuće. A što se više nervirate i brinete jer nemate redovne seksualne odnose, to ćete više biti pod stresom, a manje ćete zaista želeti da vodite ljubav. Zdravije je da prihvatite činjenicu da se i vaš libido i libido vašeg partnera ili partnerke menjaju pod uticajem osećanja i raspoloženja.

Ne bi bilo loše ni da razmislite da li zaista želite da vodite seks dva puta nedeljno, kao po statistikama. To bi seks pretvorilo u dužnost, u rutinu. Zar nije bolje da vodite ljubav onda kada to oboje želite – i da to vođenje ljubavi bude zaista dobro? Razmislite i zašto želite seks. Da li je to zbog toga što zaista osećate želju, ili zato što mislite da treba da imate seks toliko-i-toliko puta nedeljno, inače nešto s vašom vezom nije u redu? Ako je ovo drugo u pitanju, opet svoju vezu pretvarate u statistiku.

Umesto razbijanja glave o tome zbog čega su vam se seksualni odnosi proredili, pokušajte da partneru ili partnerki pružite podršku i nežnost – nežnost koja ne mora nužno da se završi vođenjem ljubavi (mada se može desiti da se upravo tako završi – seks, ipak, jeste produžetak ljubavi onda kada je sve u redu u vezi). Ako vam se desi da uhvatite sebe u razmišljanjima tipa: “O, ne, danas je subota, sigurno će se seks očekivati od mene, a ja baš nisam raspoložen/raspoložena”, pokušajte da ne odbijete seks niti da ga rutinski odradite – pokušajte da zamislite neke seksi scene koje će vas dovesti u raspoloženje. Ukoliko vam uspe, oboje ćete kasnije tog dana uživati, a ako ne, pa, neki drugi put, nema žurbe. Stvarno niste u obavezi da svoj život pretvorite u statistički ideal.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike