U trendu

Pilula: istine i laži

Kontracepcija je pitanje s kojim se većina žena pre ili kasnije susretne u životu. Sam izbor metoda kontracepcije, pri tom, nije u potpunosti proizvoljan i obavlja se posle konsultacija s lekarom i detaljnog pregleda organizma. Tada se na osnovu rezultata, godina ili određenih specifičnih stanja koja su prethodno konstatovana, sugerišu pogodni načini kontraceptivne zaštite.
Ukoliko je žena u stabilnoj vezi s pouzdanim partnerom, tada je varijanta pilule posebno popularna. Naravno, upotreba pilule nije dovoljna ako je u pitanju seks s neproverenim partnerima ili varijanta tipa "veza za jednu noć": tada je kondom jedina moguća mera zaštite, koja mora biti sprovedena uprkos (mogućim) protivljenjima muškog partnera. Ali, za one koji su u dugoj i srećnoj vezi ili braku pilula predstavlja sasvim adekvatno rešenje. Nažalost, i danas se mogu čuti zastrašujuće priče, gde je pilula predstavljena kao mogući uzrok kancera materice i dojke, prekomernog povećanja telesne težine, steriliteta i drugih poremećaja.
Iako je svojevremeno (na svom početku) kontraceptivna pilula zaista izazivala neke od neželjenih efekata, poput prekomernih kilograma ili pojačane depresije, danas je to izuzetno retko. Nove, usavršene pilule ne menjaju metabolizam, niti povećavaju apetit. Direktna veza s pojavom kancera takođe nije dokazana. Pored toga, uzimanje pilule često reguliše određene probleme, poput obilnih ili neredovnih menstruacija.
Moguće komplikacije nastaju kada žena prethodno ima neku smetnju (npr. depresiju) ili hronično oboljenje: u tom slučaju neophodno je da konsultuje lekara. Čak ni tada upotreba pilule ne mora biti zabranjena, već je najčešće potrebno odrediti vrstu i dozu koja odgovara potrebama pacijentkinje. Mnogi protesti upućeni su i "artificijelnosti" ovog kontraceptivnog metoda: smatra se da je uzimanje hormona i sprečavanje ovulacije nešto neprirodno i samim tim nezdravo. Na ovo lekari odgovaraju zanimljivim podatkom: u manje razvijenim zemljama gde žene više i češće rađaju, broj njihovih ovulacija biva znatno smanjen u odnosu na prosečnu ženu sa Zapada, pošto je za vreme trudnoće i dojenja ovulacija inhibirana. Pilule simuliraju ovo stanje, ujedno pružajući ženi šansu da, konačno, bez stresa i u poziciji kontrole, uživa u seksu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.