Poguban za vezu: Evo zašto je januar najgori mesec za parove

Kraći dani, loše vreme i hroničan nedostatak novca čine mesec januar najgorim za parove.

Prosečan par se svađa osam minuta dnevno u januaru, prema istraživanju koje je objavio Dejli Mejl, dve trećine parova raskinu upravo u ovom mesecu.

Jedan od razloga je duži boravak u kući u odnosu na letnji period.

– Tokom mračnijih zimskih meseci, a posebno u januaru, izražen je fenomen nazvan ‘Cabin Fever’ koji se javlja kada su osobe duže vremena u zatvorenom prostoru. Nedostatak sunčeve svetlosti nas čini letargičnim i depresivnim. Nedostatak fizičke aktivnosti i činjenica da samo zatvoreni u malim prostorijama sa centralnim grejanjem nas čine nervoznim – kaže Dona Doson, bihejvioralni psiholog.

Ako tome dodate dosadu, nedostatak novca i previše vremena provedenog s partnerima, imate savršen recept za svađe i raskide.

Istraživanje je pokazalo da se prosečan par, zbog toga što više vremena provodi u kući, posvađa 20 puta u toku zimskog meseca, dok se leti taj broj smanjuje na 16.

Dve trećine njih krivi loše vreme za boravak u kući, drugi nedostatak dnevnog svetla, a treći potrebu za štednjom.

Januar je poguban čak i za prijateljstva pa je tako većina ljudi priznala da se ređe viđa s prijateljima u prvom mesecu godine. Za 59 posto ispitanika januar je najgori mesec za ustajanje iz kreveta, prenosi Klix.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.