U trendu

Posebna seks pravila (1)

Praktično da ne postoji niko ko u nekom trenutku nije počeo da kreira sopstvena pravila kad se u ljubavi i seksu radi. Obično se s tim počne u pubertetu, kada mlada osoba na taj način pokušava sama sebi da pokaže da je zrela, a nastavi se tokom celog života, na ovaj ili onaj način.
Pravila nekad budu, za tinejdžere, ono što su čuli od vršnjaka (veza treba da bude takva-i-takva da bi bila ono pravo, ne treba se ljubiti na prvom sastanku, ne treba na prvom sastanku otići u krevet…), a nekada ih mladi izmisle i sami (ne izlaziti s devojkama koje imaju kratku kosu, ne biti s dečkom koji ne daje poklone u toj-i-toj vrednosti…). Veliki broj pravila je u vezi sa seksom i/ili neverstvom: oralni seks se ne računa, ne računa se kao neverstvo ako se osoba koja je u vezi "smuva" s nekim na jedno veče (makar to uključilo i seks), ne računa se ako je seks bio u drugom gradu… U početku se pravila smišljaju uglavnom radi ličnog osećaja sigurnosti, mlada osoba se još uvek pomalo boji veza i seksa, a tim pravilima pokušava da uveri sebe da je dovoljno odrasla i da stvari drži pod kontrolom. Kasnije, ovakva posebna pravila budu uglavnom nešto čime osoba pokušava da uskladi neke postojeće norme (recimo, da nije u redu prevariti voljenu osobu) sa svojim trenutnim impulsima ili željom da bude u vezi, ali da ipak može i da se zabavi sa strane.
Ovakva posebna pravila nekada smišljaju i parovi, zajedno. Recimo, on i ona žele da su u vezi, ali da ne budu baš potpuno vezani, pa se dogovore da nema neverstva (odnosno seksualnog odnosa) s nekim sa strane dokle god su u svom gradu, ali ako otputuju nekud, onda je to u redu; dok su u svom gradu, dozvoljeno je flertovanje s drugima, može čak i malo ljubljenja i dodirivanja, ali ne i seks. Ili, seks s nekim sa strane jeste dopušten, ali samo ako su oboje uključeni u to (u ovim slučajevima je bar jedan od partnera biseksualan), ili par smisli neka druga pravila. Većini tih pravila zajedničko je to da je u nekim okolnostima dopušteno neverstvo, i uglavnom deo dogovora bude i da se voljenoj osobi mora ispričati sve o tom seksualnom odnosu s osobom sa strane, da ništa ne sme da se krije.

2 komentara
  1. Branislava Vojnović

    Po mom mišljenju to je glupo, jer ako si s nekom osobom, onda s njom i budi!

  2. Vlada N

    Možda je dobro za američke prilike, ali se ovo teško može primeniti na Balkance.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike