najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Postoji li “gen neverstva”?

Bilo bi lepo, zar ne, kad bi partneri uvek bili verni jedni drugima? Kao što, nažalost, znamo, to nije uvek tako. Neverstva se dešavaju. U principu, neverstvo je simptom da u vezi nešto ne funkcioniše. Naravno, to ne opravdava neverstvo, samo objašnjava zašto je do njega došlo. Naučnici su došli do još jednog otkrića: moguće je da postoji “gen neverstva”. O čemu se ovde radi?

Bolnica Sent Tomas u Londonu sprovela je istraživanje kojim su obuhvaćene sestre bliznakinje. Rezultati istraživanja naveli su naučnike da pomisle kako bi jedna od pet žena mogla u sebi da nosi “gen neverstva”, to jest urođenu sklonost ka preljubi. Čuli ste za onaj izgovor “nisam mogao/mogla da se uzdržim, bilo je to jače od mene”? Ovo istraživanje navodi na ideju da možda zaista postoje ljudi kojima je teško da odole prevari.

Da ne bude zabune: čak i ako “gen neverstva” zaista postoji (što još uvek nije sigurno – to što smo vam naveli je samo pretpostavka nastala na osnovu jednog istraživanja), ne mislimo da to može da posluži kao opravdanje. Geni mogu da odrede sklonost ka nečemu – recimo, sklonost ka gojenju, ili ka određenim oboljenjima – ali čak i ako vam je u genima da budete bucmasti, pravilnom ishranom to možete izbeći. Možda vam je u genima da budete agresivni – to ne znači da morate da budete agresivni, možete i da odaberete da naučite da se drugačije ponašate. Jedna od sjajnih ljudskih osobina je da mogu da biraju kako će se poneti u nekoj situaciji (što se toga tiče, čak i životinje mogu da nauče da se ponašaju drugačije nego što im je “zapisano u genima”).

Dakle, postoji mogućnost da “gen neverstva” zaista postoji i da određeni procenat stanovništva ima taj gen u sebi. Ako vam neko kaže da je moguće da on/ona spada među te (ne)srećnike, moguće je da je to tačno. Međutim, ta osoba je i dalje ljudsko biće, što će reći – nesavršeno, ali sa mogućnošću da bira šta će uraditi ili šta neće uraditi. Neke izbore može biti teže načiniti nego neke druge, ali mogućnost uvek postoji.

1 komentar
  1. blajbi

    Ja imam ceo hromozom, ne samo gen…..Šta ću, tako mi priroda odredila, nisam ja kriv….

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike