Postoji li ljubav na prvi pogled?

Foto: Lovekarpunina/Pixabay.com

Pitanje iz naslova mnogi su sebi postavili, a odgovori se razlikuju od osobe do osobe. Neki ljubav na prvi pogled smatraju mitom, neki misle da to zapravo nije ljubav, već zaljubljenost ili “hemija”, a neki smatraju da postoji. Šta je od toga tačno, i kakav to značaj ima za vas?

U principu, oni koji nikada nisu iskusili ljubav na prvi pogled smatraju da je reč o običnom mitu. Da nekog zavolite čim ga vidite? Nema šanse, kako da zavolite nekog koga i ne poznajete? Možda zavolite predstavu koju steknete čim vidite tu osobu, ali nju samu možete da zavolite (ili ne) tek kad je upoznate.

Drugi pak kažu da ljubav na prvi pogled postoji – i da to znaju iz ličnog iskustva, jer im se desila. Da, prvi put su videli tu osobu, i da, odmah su osetili ljubav prema njoj. Neverne Tome mogu da pričaju šta hoće, oni iz sopstvenog iskustva znaju da ljubav na prvi pogled postoji.

Ukoliko ljubav na prvi pogled postoji, a vi je niste iskusili, da li ste time nešto propustili? Nešto veličanstveno, nešto predivno? Ukoliko ste iskusili ljubav kao takvu, niste propustili, ljubav je ljubav.

Ono što se postavilo kao interesantno pitanje jeste kakva veza nastaje posle te ljubavi na prvi pogled. U redu, pogledali ste se, volite se, ali šta s tim? Da li to znači da vas je sudbina spojila, da vam je zapisano u zvezdama da ćete zauvek ostati zajedno? Ne.

Pokazalo se da veza koja počne ljubavlju na prvi pogled ima podjednake šanse da uspe kao i veza onih ljudi koji su se postepeno zavoleli. Naime, za vezu nije dovoljna samo ljubav, potrebno je i obostrano poštovanje, razumevanje, saosećanje, pružanje. Ako toga nema, veza neće opstati. Ono što ljubav na prvi pogled može, i što i radi, jeste da vas i tu osobu “gurne” jedno ka drugom – a šta ćete vas dvoje s tim uraditi zavisi od vas.

5 komentara

 • Nataša Gajić

  …. ljubav na prvi, drugi, treći, četvrti… pogled, bilo koji… (za)uvijek!

 • Boksi

  Stavite 500 evra na sto. I obletaće vas kao dvorske dame. To je prava ljubav na prvi pogled.

 • Nataša Gajić

  Kaže mi: “Lijepo piše(š), ali šta ja imam od toga?” Pa, nekad će neko imati.

 • Nataša Gajić

  Podjednake šanse da se zaljubimo na prvi pogled i zavolimo nekoga postepeno, kao i ono suprotno tome, postepeno i pošteno se razljubimo od onog drugog. I šta nam preostaje najprije “gurnutim” jedno prema drugom, a onda ostanemo “gurnuti” sa pozornice takvih dešavanja, negdje dole ispod nje izubijani i puni modrica, a možda ipak samo oporavljeni od nje “uzajamnog davanja i primanja” nečeg što joj ne pripada kao “mentalno đubre”; ja sam li to na “mentalnom đubrištu sopstvene istorije” ili onoga što je od nje preostalo. Ih! To je kao sada ostatak nezadovoljene, nedovoljne i nezadovoljne, u potpunosti prošlosti.

 • Dragan Obradović

  Šta znam? Možda je negde bilo zapisano da sretnete baš nju/njega.

Ostavite komentar

Oznake