Pouzdanost kontracepcije

Prezervativi

Prezervativi od lasteksa ili poliuretana štite od neželjene trudnoće i u isto vreme sprečavaju širenje polno prenosivih bolesti, uključujući i HIV virus.

Pouzdanost: 86%

Dijafragma

Dijafragmu možete namestiti šest sati pre seksualnog odnosa, premda je pre svakog novog morate premazati spermicidom. To je lateks kapica sa fleksibilnim rubom koja pokriva grlić materice. Ne sme se vaditi bar šest sati nakon odnosa i ne pruža zaštitu od većine polno prenosivih bolesti, uključujući HIV.

Pouzdanost: 80%

Spirala

Spirala je plastični uložak koji u vašu matericu mora ugraditi ginekolog. Uložak sprečava oplodnju jajašca. Plodnost se vraća čim izvadite uložak. Ne štiti od polno prenosivih bolesti. Ugradnja je ponekad bolna.

Pouzdanost: 98-99%

Pilule

Pilule su jedan od najraširenijih oblika kontracepcije. Pomažu da menstruacije budu redovne i deluju već nakon nedelju dana. Smanjuju rizik od cisti na jajnicima, raka jajnika i materice, a neke pomažu u problemima sa tenom i smanjuju rizik od stvaranja mioma.

Pouzdanost: 95%

Spermicidi

U obliku su gela, pene ili vaginalete. Moraju se aplicirati duboko u vaginu pre seksualnog odnosa. Uništavaju spermatozoide. Dobijaju se bez lekarskog recepta. Pružaju samo 25% zaštite od prenosivih polnih bolesti. Nakon nanošenja, treba sačekati bar 15 minuta pre seksualnog odnosa. Spermicid se mora naneti pre svakog novog seksualnog odnosa.

Pouzdanost: 74%

Postkotraceptivi

Koriste se nakon seksualnog odnosa, ukoliko se desi da kondom pukne ili dođe do nepredviđene ejakulacije u vaginu. Jedna tableta mora se popiti odmah ili najkasnije u roku od 12 sati, a druga 12 sati nakon prve. Tablete su na bazi hormona i mogu izazvati mučninu i povraćanje. Nikako ih ne treba uzimati na prazan stomak.

Pouzdanost:85%

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike