Prednosti ljubavi u poznim godinama

Foto: Rhythmuswege/Pixabay.com

Nije retka ideja da u poznim godinama – nakon pedesete, recimo – nema više mesta za ljubav. Ta ideja je naročito česta danas, kad vlada opsednutost mladošću i kada se svi koji nisu mladolikog izgleda tretiraju kao “staro gvožđe” – ali ljubav i te kako postoji i u poznim godinama, i tada ima nekih prednosti.

Jedna od velikih prednosti jeste to što u zrelom dobu postajete veoma svesni da je vredelo čekati. Uvek ste želeli da budete sa srodnom dušom, i kad vam se to konačno ostvari, s iskustvom koje imate za sobom, svesni ste koliko ste srećni. Plus ste i sigurniji u sebe, sposobniji ste da racionalno donosite odluke i na pravi način uživate u ljubavi.

Znate šta kako ide. Recimo, potpuno vam je jasno da, ako vi u jednom danu operete i opeglate veš, sredite kuću, operete prozore i spremite finu večeru, nećete očekivati da sledećeg puta on uradi sve to odjednom. Niti vam je bitno da on tako postupi – vi ste sve te poslove obavili u jednom danu jer vam je tako odgovaralo, a ne zato da biste posle od njega zahtevale isto.

Svađe postoje i u mladim i u starijim godinama, ali ste mudriji kad ste stariji. Više se ne postavljate kao da se radi o takmičenju u kome morate pobediti, već se zapitate da li vam je bitnije da dokažete da ste u pravu ili da vam veza bude na zdravim osnovama (naravno, veza ne može biti zdrava ako je on tiranin ili na neki drugi način svojim ponašanjem i stavovima uništava vezu). U starijim godinama bolje umete da procenite da li je to oko čega se svađate dovoljno bitno da biste istrajali na svojoj poziciji, ili ovog puta baš možete i da se povučete.

U starijim godinama znate da jako, jako želite da usrećite voljenu osobu, a zbog iskustva koje imate znate i kako to da učinite. I nimalo vam ne smeta da voljenu osobu razmazite.

U starijim godinama, s partnerom koji vam je po godinama blizak, nema više zamornog raspitivanja o tome s koliko ste muškaraca bili i jesu li oni bili bolji od njega. On je ostvaren kao muškarac, vi ste ostvareni kao žena, svesni ste da možete da usrećite jedno drugo, pa je potpuno irelevantno s kim je ko u prošlosti imao dobar seks.

Pošto ste oboje ostvareni, u stanju ste da jedno drugom pružite punu psihičku i emotivnu podršku, i to vas oboje učini srećnima.

Zaista, zrela ljubav i te kako ima prednosti.

Ostavite komentar

Oznake