U trendu

Preniski kriterijumi

Nekima je teško da pronađu partnera ili partnerku jer imaju previsoke kriterijume – kod svakoga im nešto smeta, niko im nije dovoljno dobar. Mada je to veliki problem, ne treba ići ni u drugu krajnost, to jest, imati preniske kriterijume.
Na šta mislimo pod preniskim kriterijumima? Svakako ne na visinu plate, „pločice“ na stomaku/veličinu grudi, društveni status… Ništa od toga nije naročito bitno za uspeh veze, inače bi osoba koja vam je bila divna i predivna odjednom postala bezvredna ako izgubi posao, dobije pivski stomačić umesto „pločica“ (biti u formi jeste super, ali pločicama je mesto ipak u kupatilu ili kuhinji), ako joj se opuste grudi nakon dojenja vašeg zajedničkog deteta… Pod preniskim kriterijumima mislimo na to da se upustite u vezu sa svakom osobom koja vam se iole dopadne.
Dok ste još veoma mladi, to jest, dok ste tinejdžeri, nije uvek loše ni da budete s nekim ko vam se tek malčice dopao – tada ste tek na početku učenja o vezama, i tek počinjete da učite šta je to što vi u vezi želite, šta vam je potrebno, a šta ste u stanju da pružite. Međutim, kasnije postaje gubljenje vremena biti u vezi s nekim ko vam se pomalo dopada – vi u toj vezi niste, pa niste srećni, niti ćete to postati, a vreme ipak provodite s tom osobom umesto s nekim boljim, ili baveći se nekim stvarima koje vam pružaju zadovoljstvo. U takve veze ljudi se obično upuste iz usamljenosti, nekad i iz očajanja, ali, kada ste u vezi s osobom koja vam ne odgovara, i dalje se osećate usamljeno, a ni raspoloženje vam se nimalo ne popravlja.
Šta učiniti? Prvo, odrediti pet (brojka može da bude i neka druga, ovo je samo okvir) osobina koje su vam zaista bitne kod partnera ili partnerke. A onda tražiti one koji imaju te osobine – s ostalima se jednostavno ne upuštati u vezu, izuzev ako ste u tom trenutku raspoloženi za nešto kratko pa vam nije ni bitno da vam ta osoba u potpunosti odgovara. Na taj način sprečavate sebe da gubite vreme s ljudima koji su za vas pogrešni, i izbegavate nepotrebnu frustraciju (biti s pogrešnom osobom najčešće frustrira više nego ne biti ni sa kim).

3 komentara
  1. Nataša Gajić

    Vjerujem, mada kako vrijeme prolazi, sve manje se nadam da ću se spasiti istovremeno iz veze koja mi po karakteru uopšte ne odgovara i veze o kojoj samo maštam da će se ostvariti, a u stvari neće, i toga sam svjesna odavno. Naime, istovremeno volim dvije različitosti, suštinske; prvu ne mogu uhvatiti ni za glavu ni za rep, a drugu guram pa kako ide, a ide dotle da je veza troma kao i ja sama što sam po prirodi. Dakle, brzopletost u odluci i sporost delanja na djelu; još i nikakvi kriterijumi, jer sama birala nisam dok su me prozivali, zvali i tražili. Neznatno sam se povinovala svemu, u suštini ničemu, jer je sve u suštini tvrdo zabetonirana praznina a i monotonija. Pa se pitam: zašto se predavati svemu kad je „lagodnije“ biti bez ičega što bi se zvalo frustracijom; a i dok trepneš okom, tu si nekakav ti.

  2. Jelena Pantović

    Tekst je ok, ali treba naglasiti da većina žena traži partnere koji mogu da ih prate, pre svega da im pružaju podršku i nadahnuće. Poznavati sebe samog najveći je poduhvat, jer podrazumeva poznavanje ne samo racionalnog već i strahova i strasti. Ako čovek uspe da spozna svoju suštinu, znaće da razume i druge, kao i stvarnost koja ga okružuje! Kissy.

  3. Biljana Milivojević

    Tekst je super. Zaista je bolje biti sam nego s nekim ko ti ne odgovara. Evo primera lošeg uticaja na zdravlje: žena, 36 godina, pokušava da spase već izgubljen brak, inače, ima jako nizak pritisak 70/40, i u roku od tri meseca dobija dva predinfarktna stanja od nerviranja i svakodnevnih ponižavanja. Da li je to uopšte vredno?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike