U trendu

Prevareni ste

Dosta toga rečeno je o onome koji vara, o drugoj strani koja prašta, i o samom činu varanja. Varanje se tako definiše kao apsolutno „loše“. Ali, postoji i jedna dobra strana u prevari. Strana koju svi u tom opštem stanju besa, neverice, razočarenja i ko zna čega još jednostavno previde.

Kada muškarac prevari ženu sa nekom drugom jer ta „druga“ može da mu pruži nešto što prva ne može (iako je tu pitanje „zašto“ ta druga a ne ona sa kojom je), iz takve situacije može izaći „prosvetljen“ uvidevši da je ona sa kojom je prava i dovoljna.

Ipak, procenat takvih je mali. Retko ko nakon priznanja svoga partnera da ga je varao želi da sluša da se on(a) pokajao(la) i da je umesto kraja, vezi došao novi početak.

Da li se vaš partner promenio posle prevare? Kako se promenio? To dosta govori o tome koliko mu je taj čin prevare „značio“, tj. da li je svestan rizika gubitka vas i vaše veze. Dok pričate sa njim/njom o tome, vaša komunikacija će imati određeni ton i samim tim ćete odrediti šta mu i koliko sve to znači.

Sa druge strane, možda vam i ne pada na pamet da ostanete u vezi sa tom osobom i radije biste bili sami nego sa „lažljivcem i prevarantom“. To je sve normalno, ali šta ako upadnete u sledeću vezu paranoični i počnete da uhodite i proveravate partnera? Ako odlučite da ostanete sa vašim nevernim partnerom, imaćete opravdanje za takvo ponašanje i niko vas zbog toga neće napadati. Dobro, nećete postati uhoda ili zapovednik, ali možete očekivati da ćete znati malo više o tome gde i kako vaš partner provodi vreme.

Veza će posle razotkrivanja neverstva ili trajati jako dugo ili odmah pući. U prvom slučaju, veza se nakon toga smiri, partneri se ponovo upoznaju i nastave zajedno trudeći se da im bude dobro.

Osoba koja je izneverila vezu i svoga partnera odjednom će početi da se ponaša isuvuše pažljivo i romantično da bi vam pokazala koliko joj vi u stvari značite. To će vam smetati jer niste navikli na obasipanje tolikom pažnjom, ispunjavanje želja, itd.

Vi, u zavisnosti od toga koliko ste bili povređeni njenim/njegovim pređašnjim akcijama (sa drugim/drugom), možete reagovati na dva načina: uživati u tome i nadati se da ne morate ni prst da mrdnete jer ste zaslužili da vam se najzad pokloni tolika pažnja, ili, ako ste mnogo povređeni i ne možete da oprostite, uživate u tome dok traje: smislili ste malu osvetu.

Prvo ste bili besni, onda je on(a) pao/pala na kolena, izvinio(la) se i vi ste sve to kao prihvatili, i kada se on(a) smiri i pomisli da ćete biti zajedno i da je sve sređeno, vi onda kažete – zbogom.

Nema univerzalnih pravila šta raditi i kako se postaviti u situaciji nakon neverstva. Ili ostajete ili odlazite, sredine nema. Ako odlučite da pređete preko svega i da sve zaboravite a da niste prethodno pričali o tome i izneli sve na sto čisto i jasno, onda će vam biti teško. Mučiće vas razne stvari i nećete znati koga da poslušate i šta da radite.

Od trenutka kada saznate, vidite ili osetite da vam neko nije veran, vi nemate mira. Ne reagujte odmah, sačekajte da barem jedna noć prođe. Iako zvuči kao recept, pravog miksa nema, a krajnji ishod trebalo bi da bude iskren i miran. Sigurno je samo to da stvari više neće biti kao pre.

Napišite komentar