Previše ličnog na početku

Ljudi ponekad traže novog partnera ili partnerku samo za nešto neobavezno, za druženje, izlaske, seks… A nekada žele da nađu nekog s kim bi mogli da imaju dugu, ozbiljnu vezu, osobu s kojom bi mogli dobro da se slažu na duge staze. Tada se može desiti da prebrzo počnu s previše ličnih detalja, čime potencijalnog partnera ili partnerku odbiju od sebe.
Kakvi detalji? Recimo, želite decu, bar dvoje, voleli biste da prvo bude devojčica, i to saopštite osobi s kojom ste tek počeli da izlazite. Ili, nedavno ste imali polno prenosivu bolest, i to na drugom ili trećem sastanku priznate osobi s kojom ste počeli da izlazite, a još uvek nije u vašem odnosu bilo ni naznake da ćete uskoro otići u krevet. U vašoj porodici postoji neka nasledna bolest, i to već na samom početku veze poverite osobi s kojom izlazite. Voleli biste da ste u vezi u kojoj u partnera ili partnerku imate toliko poverenja da biste ih pustili da vas tokom ljubavnih igrica vežu lisicama, što vam je odavno seksualna fantazija. Ili… Mogućih primera je mnogo, a zajedničko im je to da se na samom početku veze o takvim stvarima ne priča.
Svakako, za uspešnu dugu vezu je i te kako bitno da li oboje želite decu, bitno je kakve su vam sklonosti u seksu, važno je i ko je od kakvih bolesti bolovao i koliko im je podložan i kakva je porodična istorija bolesti, jer bi se nešto od toga moglo preneti i na potomstvo. To su sve stvari o kojima je u nekom trenutku neophodno razgovarati; bolesti treba uzeti u obzir, a neslaganje povodom nekih krupnih stvari verovatno bi dovelo do toga da veza na duge staze ne može da funkcioniše. Ali, za takve razgovore treba odabrati trenutak – ne mislimo pod tim ništa striktno, samo da taj trenutak nije na samom početku veze. Čak i ako, recimo, osoba s kojom razgovarate želi decu isto kao i vi, može da je odbije to što ste odmah pokrenuli to pitanje, dok se još ne znate, može da se upita da li vi samo tražite majku ili oca svoje dece, a ne ravnopravnu partnerku/partnera. Što se seksa tiče, ta osoba bi mogla da se upita da li samo tražite nekoga s kime biste mogli da ostvarite svoje seksualne fantazije. I tako redom. Naravno da vi tražite nekoga s kime ćete se slagati u svim pitanjima koja su vam bitna, ali na to ipak ne treba stavljati akcent već na samom početku, inače deluje kao da vas zanima samo ta jedna stvar, ne nešto toliko kompleksno kao što je veza.
Ma koliko nestrpljivi bili da konačno ostvarite svoje snove o vezi u kojoj ćete biti srećni, sačekajte s razgovorom o krupnim stvarima dok se malo bolje ne upoznate – tada će i osoba s kojom ste biti znatno prijemčivija za takve razgovore, moguće je da će ih i sama pokrenuti.

2 komentara

  • Nataša Gajić

    Sačekajte malo pa ćete se poslije pitati ne baš zašto nije htjela na samom početku, ali bar malo prije. Važan je razlog koji stalno izmiče, u početku nije bila čak ni u naznakama ta veza i otkud sad najednom. Nije iznebuha, ali previše ličnog nikome ne škodi, ako je iskreno. Da ne ispadne da lažno skrivene probleme rješavamo naknadno i kad su već ogromni i nagomilali se kad nismo imali vremena o njima ni da razmišljamo, imali smo važnija posla na pameti. Evo, gledajte; imali ste dvadeset, a sada pedeset i iste probleme, ali nešto sasvim drugo na umu, što i nije baš pohvalno, čak pomalo i mizerno ako želite samo da se obezbjedite od mogućih iznenađenja, ili na primjer, sad već samo udomite, a strasti niotkud. U različito vrijeme, razni prioriteti; šta je važnije od ličnog pitanja. (Poruke lične prirode)

  • Nataša Gajić

    Ma da, a onda se veza nekako ustali, odnosi “zabetoniraju” u sklad i ne znam šta, a vi odjednom sa novitetima ispadnete kao da ste nešto sakrili i “zaboravili da kažete na vrijeme”, jer vam je tako bilo lakše tamo negdje u kafiću stvarno nije bilo vrijeme, a i sami ste se kolebali kako će to biti prihvaćeno na samom startu. U stvari, i bez “toga” ili usprkos svemu, veza se razvila, pa su i lomovi teži za preživjeti. Oni naknadni, naravno. Da ne ispadnete “lažac”?

Ostavite komentar