Razgovor o odnosu

Pitanje koje žene često vole da postave je: „Kuda misliš da naš odnos ide?“, ili neka varijacija toga, i neretko se to pitanje nimalo ne dopadne muškarcu. Desi se nekad i obrnuta situacija – da to pitanje postavi muškarac, na krajnje neoduševljenje partnerke. U svakom slučaju, pitanje je nezgodno.
Zbog čega bi takvo pitanje bilo nezgodno? Zar ne razmišlja svako o ljubavnoj vezi u kojoj se nalazi, zar nema mišljenje o tome (osim, naravno, onih koji tu vezu – ne nužno i svaku vezu u kojoj su – shvataju krajnje neozbiljno i tretiraju je u stilu „Dok traje, baš lepo, kad se prekine, ćao“)? Da, razmišlja; problem je nešto drugo – problem je što je to pitanje neodređeno.
Naime, kad postavite to pitanje, voljena osoba se nađe u nedoumici: šta je zapravo pitate? Da li pokušavate da je pritisnete da se načini korak dalje (zajednički život, brak, deca…), i to kad je on/ona oseća nespreman/nespremna za taj korak, ili samo pitate da li mu/joj je lepo s vama? Možda pitate i nešto treće?
Ne znajući šta je tačno pitate, voljena osoba može se osetiti nelagodno – da nije to pitanje uvod u diskusiju tokom koje će biti napadnuta? Kakav uopšte odgovor očekujete? Šta bi za vas bio željeni odgovor i da li bi voljena osoba mogla da vam pruži baš taj odgovor a da bude iskrena? Na ovako neodređeno pitanje moguće je jednom ili dvaput promumlati neodređen odgovor; nakon toga, voljena osoba počinje da se oseća pritisnuto, čak i ako vi uopšte ne želite da je prisiljavate na bilo šta, samo se pitate kako se on ili ona osećaju u vezi s vama i da li bi nešto želeli da promene.
Kako izbeći ovaj problem? Jedan mogući način jeste da vaše pitanje bude određenije, da ne pokušavate ni sa kakvim uvodima nego da direktno pitate ono što vas konkretno zanima („Da li ti je lepo sa mnom?“, „Šta misliš o deci?“). Druga mogućnost je da nemate povremeno pitanja o vezi uopšte, nego da vam običaj kao paru bude da otvoreno pričate o svemu i otvoreno izražavate osećanja. Na taj način ćete probleme moći da rešavate čim se pojave i konstantno ćete znati šta voljena osoba misli o statusu veze i kako se povodom toga oseća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.