Razgovorčić

Ćaskanje, "small talk" ili, kako bi neki odmilja rekli – razgovorčić. To se radi sa prijateljima, ili u većem društvu, obično u opuštenoj atmosferi, a prija svima. Radi se i tek nakon što ste upoznali nekog ko vam se dopada, razmenili nekoliko reči i uspeli da privučete njihovu pažnju. Tu već nije tako opuštena atmosfera, jer jednom kad ste privukli pažnju osobe koja vas zanima, tu bi pažnju valjalo i zadržati i produbiti kako bismo zadržali i produbili interesovanje te osobe za nas. Znači, moramo biti ubedljivi i interesantni – a kao što znate, baš kad smo uzbuđeni (što u ovakvim prilikama redovno jesmo), vrlo lako dolazi do jezičke blokade. Šta tad?
U ovakvim prilikama važno je da se ne zablokirate potpuno. Nasmešite se – tako izgledate opušteno i prijateljski – i recite nešto neobavezno. Za početak prvog razgovora, ma koliko to banalno zvučalo, sasvim lepo može da posluži vreme, recimo: "Baš je ružno vreme, a planirala (planirao) sam da trčim pored reke. A ti, da li i ti voliš da trčiš?" Ako ništa drugo, to će pokrenuti kakav-takav razgovor, što će vam dati priliku da se opustite.
Ukoliko i dalje ne znate o čemu biste pričali, odaberite neku "mušku" temu (ako ste žensko), ili "žensku" temu, ako ste muško. Tako će se vaši sagovornici raspričati, a vi ćete imati vremena da se saberete. Treba samo da povremeno klimate glavom i tu i tamo ubacite koliko-toliko inteligentno pitanje. Predlog teme? Recimo, automobili, ili zašto to-i-to jelo ima takav-i-takav ukus, i šta uraditi da se to promeni. Verujte, nećete ni imati mnogo prilike da pričate, a vaši sagovornici će biti oduševljeni što se zanimate za takve teme (uopšte nije obavezno da vas to zaista zanima).
Ukoliko je osoba koja vas zanima obrazovana, umetnost i kultura su dobre teme za razgovor. Ne morate biti nikakav ekspert; dovoljno je nešto kao: "Jako mi se dopala ta-i-ta predstava, a tebi?", ili, ukoliko stvarno blage veze nemate s pozorištem: "Taj-i-taj film mi se mnogo svideo, da li si ga gledao (gledala)?" Eto teme za razgovor – ne morate biti profesionalni kritičar da biste potom obrazložili šta vam se konkretno dopalo – dovoljno je da umete artikulisano da kažete šta o nečemu mislite (to može da bude i "jedino što u tom filmu valja su noge glavne glumice").
Kasnije u toku razgovora možete pokušati da se i fizički približite osobi koja vas zanima – za svaki slučaj, neka to bude nešto neobavezno. Muškarac može ponuditi da ženi skine trepavicu (stvarnu ili izmišljenu) s obraza; žena može, recimo, ponuditi da muškarcu pročita sudbinu iz dlana.
Kontakt je uspostavljen…

Ostavite komentar