Različit pristup problemima

Postoje, ne baš retko, rasprave tipa "ko je pametniji – muškarci ili žene". Obično se dođe do učtivog odgovora da su podjednako pametni, svako na svoj način – i na tome se završi, bez dubljeg udubljivanja u stvari i bez ukazivanja na to (osim u nekoj humorističnoj varijanti) koliko se muški i ženski pristup stvarima razlikuju. Pri tom, kad kažemo "muški", mislimo na ono što je tipično za muškarce – a naći će se i poneka žena s takvim pristupom stvarima. Isto važi i kad kažemo "ženski". Dakle, kako to muškarci, a kako žene pristupaju problemima, i otkud te razlike?
Muškarci su, u principu, sistematičniji od žena; oni će pre da shvate na kom principu nešto funkcioniše, bilo da se radi o pravilima matematike, fizike, astronomije, vojne strategije, ekonomije… Sa svoje strane, žene su empatičnije; one će znatno pre da shvate tuđa osećanja i potrebe, da predvide njihove postupke i usklade se s njima. Naravno, to ne znači da su žene apsolutno haotične, kao ni to da je muškarcima nepoznato saosećanje.
Muškarci su sposobni za pravljenje i smišljanje oružja i oruđa, za brzo uočavanje i shvatanje da, recimo, predugačka ili prekratka strela neće precizno pogoditi cilj. Ta sposobnost uočavanja pravilnosti pomogla im je i u predviđanju prirodnih pojava (dakle, nečeg bezličnog). Muškarci su, između ostalog, dobri u osmišljavanju trgovine – pitanje kupovine i prodaje stvar je sistema na kome se može obogatiti i odskočiti na društvenoj lestvici. Muškarac će lakše nego žena podneti to da je povremeno sam – to potiče još iz vremena kada se hrana primarno dobavljala lovom, pa je za, recimo, praćenje tragova bila neophodna dobra koncentracija i to da ih niko ne ometa.
Žene lakše sklapaju prijateljstva – one pre shvataju prednost života u zajednici (lakše preživljavanje i pomoć u neprilikama). One su bolje i u prikupljanju podataka o ljudima, u zalaženju u intimnost drugih i u negovanju međusobnih odnosa – sve to korisno je za razumevanje toga kako funkcioniše grupa u kojoj se živi, u koga treba imati više poverenja i s kim treba sklopiti savez. Žene su bolje i u naslućivanju dečjih potreba, čak i kad sama deca ne umeju da ih izraze ili ih nisu ni svesna – a to pomaže deci da se osećaju sigurno i voljeno i da izrastu u zdrave i jake ličnosti. Ženina sposobnost da razume osećanja i postupke svog partnera čini je tolerantnijom, što dobro utiče na trajnost veze.
U principu, rasprave tipa "ko je bolji" jesu besmislene – kao što ste videli, bolji su i muškarci i žene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.