U trendu

Razvedeni u dvadesetim (2)

Čini se da raste broj onih koji su u dvadesetim godinama, a već imaju jedan brak za sobom. Nakon što se oporave od razvoda, ovi mladi muškarci i žene počeće da traže nekog novog – a neretko se desi da nemaju predstavu kako to da učine.
Kada se reše da potraže novog potencijalnog partnera ili partnerku, razvedeni od dvadeset-i-nešto znatno češće se opredeljuju za kafiće, barove i klubove nego četrdesetogodišnjaci u sličnoj situaciji. Stručnjaci smatraju da su izlasci na takva mesta nešto sasvim normalno i u redu, da to što neko ima brak za sobom ne znači da treba da izbegava mesta koja inače posećuju njegovi ili njeni vršnjaci. Ima, naravno, i onih koji nisu skloni izlascima te vrste, i više vole neka kulturna dešavanja, poput pozorišta, baleta, opere… Neretko, ne radi se samo o tome da se vratite u nešto mlađe dane i ponovo počnete da izlazite, već, maltene, prvi put da naučite o izlascima i upoznavanju novih ljudi. Često ispadne da oni koji su se venčali i razveli u ranim dvadesetim pre toga nisu nešto mnogo ni izlazili, flertovali, iskusili nekoliko veza. Venčali su se za ljubav iz srednje škole, pre veze s tom osobom nisu bili ni sa kim, i zapravo i ne znaju kako da nađu osobe suprotnog pola, kako da im priđu, šta da rade, a šta ne. Vremenom, uglavnom nađu neki svoj način; glavno je ponovo se otvoriti, upoznavati ljude gde god vam se pruži prilika za to, zanimati se za što više različitih stvari jer vas to dovodi u kontakt s većim brojem osoba.
Ono što mnogi koji su ovako mladi prošli kroz razvod ne znaju jeste da li da potencijalnom partneru ili partnerki spominju da su već bili u braku. Sa četrdeset godina nije toliko teško usput spomenuti bivši brak, jer se u tim godinama podrazumeva da ste bili venčani, čudno je ako niste. Međutim, ako sa dvadeset-i-nešto već na prvom sastanku kažete da ste razvedeni, u umu vašeg sagovornika postajete osoba s možda prevelikim "prtljagom". To ne znači da istinu treba skrivati, bivši brak bi trebalo relativno brzo spomenuti – na kraju krajeva, ako će to što ste bili u braku nekog toliko da isprepada da pobegne od vas, bolje da to uradi što pre, kako ne biste gubili vreme s nekim ko nije u stanju da vas prihvati. Nije stvar u zavaravanju nekog, već u iskrenosti i poštenom pristupu – a to važi bili razvedeni ili ranije nevenčani, koliko god godina imali.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.