U trendu

Razvod – slavlje?

Slavlja se prave povodom različitih stvari u životu: rođendana, Nove godine, slave, venčanja, često i zbog rođenja deteta… Razvod obično ne pada na pamet kao nešto što bi trebalo proslaviti – ali ima i onih koji misle da to i nije tako loša ideja.
Odmah da kažemo da ovo nije tekst protiv braka i bračne zajednice, niti tekst kojim se promoviše razvod. Nema tu ničega za promociju, jer razvod znači da brak nije uspeo, da partneri nisu uspeli da ostanu zajedno, iako su jedno drugom obećali ljubav i poštovanje i međusobnu podršku, i tako dok ih smrt ne rastavi. S druge strane, u nekim krajevima se na razvod često gleda kao na tešku sramotu, naročito se na razvedene žene gleda nimalo lepim očima, a razvod, ipak, nije sramota. I mnogo ko će s pravom reći da je dobar razvod bolji nego loš brak.
Ipak, slavlje zbog razvoda? Možda ne slavlje, možda samo okupljanje, kao što postoji okupljanje i posle sahrane. A možda baš i slavlje. Nekome je brak bio toliko loš, toliko je ružnog pretrpeo u njemu, da će mu kraj tog braka zaista doći kao slavlje. A neko nije prošao kroz dugotrajnu torturu i ponižavanja, ali je brak ipak bio dovoljno loš da bi se završio razvodom, ili je ljubav među partnerima nestala pa su rešili da se civilizovano raziđu (ne govorimo sad o onim nezrelim parovima koji su se rastali nakon prve teškoće – oni će ionako naći razlog za žurku i bez podsticanja sa strane).
U svakom slučaju, razvod nije laka stvar. Povredi vas i bude težak udarac. I treba ga odbolovati. U tom smislu, slavlje ili neko prijateljsko okupljanje može da pomogne. Tim okupljanjem će se ritualno (uslovno rečeno) obeležiti kraj jedne faze vašeg života i na njemu će vam vama drage osobe pružiti podršku u trudu da nastavite sa svojim životom. Pokazaće vam da su uz vas, da vas neće napustiti sada kad ste se razveli, da za njih vi niste ništa lošija osoba jer vam brak nije uspeo.
Ovakvo okupljanje može da bude veliko ili malo, veselo ili manje veselo. Nekom se može činiti čudnim, ali ima onih koji su isprobali, ili dobili „žurku iznenađenja“ (malo neozbiljno zvuči za ovakvu priliku, ali liči na to i napravljeno je u najboljoj nameri) nakon razvoda, i utvrdili da pomaže. Pomaže u pokušaju da kažete „zbogom“ delu svog života koji je okončan. Naravno, prija i pomaže da znate da su vama drage osobe i dalje uz vas, da vas i dalje vole, cene i podržavaju.
Ko želi, može da isproba – ne povređuje nikog, a može da pomogne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.