Recept za srećan brak – pravilo „50-30-20“?

Verovatno niste čuli za pravilo 50-30-20, ali ono može da se primeni u mnogim sferama života, od ljubavi do štednje para.

Iako ove stvari deluju sasvim različito i nespojivo, povezuje ih činjenica da morate da naučite kako da rasporedite svoje vreme, i promenite neke navike.

Da krenemo prvo sa vezama…

Logično, kad god ne možemo da ispunimo obećanje koje smo dali, ili zaboravimo nečiji rođendan, pokušaćemo da se izvučemo na obaveze na poslu, umor i slično.

U redu, svi žele da faza medenog meseca u vezi ili braku traje što duže, ali da biste to ostvarili morate i da se malo potrudite.

Stručnjak za veze Vendi Ateneberi navodi da je veoma važno da imate vremena i za partnera, ali i za sebe. Zato predlaže pravilo 50-30-20.

A ono znači: 50 odsto vremena treba odvojiti za partnera i vašu vezu, 30 odsto za prijatelje i rodbinu a 20 odsto za sebe. Atenberi tvrdi da će ova formula obezbediti zdrav i uspešan odnos kojim će svi biti zadovoljni.

I kako ona kaže, odjednom više nemate izgovor da ne odete na piće sa prijateljima ili na dečiji rođendan.

Ne treba potceniti ni značaj vremena posvećenog vezi i partneru, jer to će omogućiti i da vaš seksualni život bude još bolji.

Interesantno je i da se pravilo 50-30-20 može iskoristiti i u planiranju finansija.

Princip je sledeći: 50 odsto mesečnog budžeta koristite za plaćanje stanarine, računa, hrane i prevoza.

30 odsto novca odvojite za putovanja, hobi, odeću, izlaske…

A 20 odsto para odvajajte na stranu i to će biti vaš crni fond. Nastojte da ovaj novac ima status “nedodirljivog” i pokušajte da ne padnete u iskušenje da ga iskoristite pre vremena. Iako u vreme opšte krize deluje nerealno da odvajate novac sa strane, vaš trud će se na duge staze itekako isplatiti.

Uostalom, nikada ne znate kada će vam “štek” zatrebati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.