najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Samo jednom

Razmišljate o deci, ali još uvek ih ne želite. U tu svrhu, naravno, koristite kontracepciju (koji oblik kontracepcije, to je, razume se, na vama da odlučite). Onda se desi da ne upotrebite kontracepciju. Samo jednom u toku meseca. Zaboravili ste, ili niste hteli da prekidate uživanje, ili… Tek, imali ste odnos bez zaštite.
Veliki broj žena pomisli da, ako samo jednom imaju odnos bez zaštite, neće ostati u drugom stanju. Hej, pa bilo je samo jednom, a inače redovno koriste zaštitu! Muškarcima se takođe može učiniti da su šanse da žena baš tog jednog jedinog puta zatrudni prilično male. Ipak, nije baš sasvim tako.
Ako ste pomislili da se ovde radi o staroj "jednom je dovoljno" priči, nije tako. Jeste da je jednom dovoljno, ali ne radi se ovde samo o tome, već i o uticaju hormona na žensko ponašanje.
Naime, istraživanja su pokazala da su žene upravo tokom plodnih dana najsklonije upuštanju u rizike i da baš tada najmanje razmišljaju o mogućim posledicama. Plus su tokom plodnih dana često najviše raspoložene za vođenje ljubavi i izgledaju najprivlačnije (i sebi i partneru).
Zbog svega toga, šanse da baš tog "jednog jedinog" puta zatrudni su mnogo veće nego što se to na prvi pogled čini. Posledica su brojne neželjene trudnoće. Onda dolazi mučna odluka – zadržati trudnoću ili ne? Kažemo "mučna", jer je to, u tom trenutku, neplanirana trudnoća, i neophodno je brzo prilagođavanje oba partnera novonastaloj situaciji.
Ovo je jedan od slučajeva kada se stara narodna poslovica da je bolje sprečiti nego lečiti jako dobro pokazuje. Ako se još uvek ne osećate spremno za bebu, koristite kontraceptivna sredstva svakog dana u mesecu. Tako je najsigurnije – nema onog "ma nisam valjda toliki baksuz" razmišljanja. Bebu ćete jednog dana dobiti – onda kad vi to budete želeli.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike