Seks kao uteha

Seks, kao što smo već pisali, nije univerzalni lek za sve, ali nekada može da bude lekovit i onda kada biste ga smatrali pomalo (ili malo više) neprikladnim. Recimo, onda kada vam je jako potrebna uteha.

Foto: Diego_monserrat/Pixabay.com

Foto: Diego_monserrat/Pixabay.com

Svakome se pre ili kasnije dese veoma bolne situacije, kao što je ozbiljna bolest ili smrt roditelja. Najčešće, to nije nešto što se odjednom desi, i bude gotovo, i vi to onda treba da odbolujete; te mučne situacije mogu da traju godinama, pa i decenijama. Ili, voljenoj osobi je neki član porodice ili već neka njemu/njoj draga osoba ozbiljno bolesna, na samrti, umrla je… Ima onih koji smatraju da je neprikladno, pa i sramotno u takvim situacijama uopšte pomišljati na seks, da bi samo „prljava“ osoba, „životinja“, poželela seks u takvoj situaciji, ali nije tako.

U ovakvim situacijama seks kao tešenje, kao intima s voljenom osobom, kao potvrda toga da ste još uvek živi, da ćete istrajati kroz sve nevolje, da u vama nije ubijena sva radost, može jako dobro da dođe. Postoji uverenje da kad je neko vama drag ozbiljno bolestan, ili je umro, vi morate u svakom trenutku da budete neraspoloženi, na ivici suza, povremeno i da zaplačete jer ne možete da se suzdržite… Svakako da će biti i takvih trenutaka, ali ne znači da u nekim trenucima ne smete i da se radujete (i to ne samo tek onda kad prođe propisani period za žaljenje – plus, kad je neko godinama ili decenijama ozbiljno bolestan, koji bi tu onda bio period kada je prikladno jedino ako ste „izbedačeni“?). I ne znači da treba da prestanete da budete intimni s voljenom osobom, da tuga treba da vas navede na to da se povučete u sebe, nakon izvesnog vremena prekinete vezu i do kraja života patite u samoći.

Nekada, kao uteha dođe samo međusobno maženje, razmena nežnosti. Nekada bude samo međusobnog manuelnog stimulisanja, a nekada i nežnog vođenja ljubavi. Ponekad dođe i do žestokog seksa, uprkos emotivno bolnoj situaciji ili, možda, baš zbog nje, kako biste sebi potvrdili da vas taj bol nije „ubio“. I to je sve potpuno normalno i potpuno u redu – tužno je što vama drage osobe pate, i što ih gubite, ali to ne znači da do kraja života morate i vi da budete „prikladno nesrećni“.

Pa ni te drage osobe vam to ne bi poželele, već bi, ako vas zaista vole, želele da budete srećni, da se radujete kad god možete i da na svaki način uživate u životu.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake