najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Seks kao uteha

Seks, kao što smo već pisali, nije univerzalni lek za sve, ali nekada može da bude lekovit i onda kada biste ga smatrali pomalo (ili malo više) neprikladnim. Recimo, onda kada vam je jako potrebna uteha.

Svakome se pre ili kasnije dese veoma bolne situacije, kao što je ozbiljna bolest ili smrt roditelja. Najčešće, to nije nešto što se odjednom desi, i bude gotovo, i vi to onda treba da odbolujete; te mučne situacije mogu da traju godinama, pa i decenijama. Ili, voljenoj osobi je neki član porodice ili već neka njemu/njoj draga osoba ozbiljno bolesna, na samrti, umrla je… Ima onih koji smatraju da je neprikladno, pa i sramotno u takvim situacijama uopšte pomišljati na seks, da bi samo „prljava“ osoba, „životinja“, poželela seks u takvoj situaciji, ali nije tako.

U ovakvim situacijama seks kao tešenje, kao intima s voljenom osobom, kao potvrda toga da ste još uvek živi, da ćete istrajati kroz sve nevolje, da u vama nije ubijena sva radost, može jako dobro da dođe. Postoji uverenje da kad je neko vama drag ozbiljno bolestan, ili je umro, vi morate u svakom trenutku da budete neraspoloženi, na ivici suza, povremeno i da zaplačete jer ne možete da se suzdržite… Svakako da će biti i takvih trenutaka, ali ne znači da u nekim trenucima ne smete i da se radujete (i to ne samo tek onda kad prođe propisani period za žaljenje – plus, kad je neko godinama ili decenijama ozbiljno bolestan, koji bi tu onda bio period kada je prikladno jedino ako ste „izbedačeni“?). I ne znači da treba da prestanete da budete intimni s voljenom osobom, da tuga treba da vas navede na to da se povučete u sebe, nakon izvesnog vremena prekinete vezu i do kraja života patite u samoći.

Nekada, kao uteha dođe samo međusobno maženje, razmena nežnosti. Nekada bude samo međusobnog manuelnog stimulisanja, a nekada i nežnog vođenja ljubavi. Ponekad dođe i do žestokog seksa, uprkos emotivno bolnoj situaciji ili, možda, baš zbog nje, kako biste sebi potvrdili da vas taj bol nije „ubio“. I to je sve potpuno normalno i potpuno u redu – tužno je što vama drage osobe pate, i što ih gubite, ali to ne znači da do kraja života morate i vi da budete „prikladno nesrećni“.

Pa ni te drage osobe vam to ne bi poželele, već bi, ako vas zaista vole, želele da budete srećni, da se radujete kad god možete i da na svaki način uživate u životu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike