Slavite uspehe voljene osobe

Voljenoj osobi je u principu bitno da se nađete uz nju onda kad joj je teško, kada su joj potrebni podrška i razumevanje – ali istraživanja pokazuju da veze još i više učvršćuje ako se zajedno s voljenom osobom radujete njenim uspesima.
Prethodna rečenica mogla bi da deluje kao otkrivanje rupe na saksiji, kad ne bi bilo i previše slučajeva da se ljudi požale upravo na to da se partner ili partnerka ne raduju zajedno s njima. Jeste, uz njih su kada im je teško, biće im i rame za plakanje, pružiće im i podršku i ohrabrenje i sve što je potrebno – ali, kad je vreme za radovanje, to prođe nekako mlako.
Nije nimalo retka situacija: jedno (on ili ona, potpuno je svejedno) dođe kući, radosno zbog uspeha, recimo, zbog unapređenja i povišice, i obavesti voljenu osobu o tome, a voljena osoba reaguje prilično mlako, kao da joj je rečeno nešto nebitno dok ona razmišlja o nečemu mnogo značajnijem. Ili ignoriše vesti, ili čak reaguje "kiselo", kao da joj je krivo zbog tog uspeha. Taj izostanak reakcije na pozitvne vesti nije nešto što se jednom-dvaput desi (svakome bi moglo da se desi da bude zamišljen ili umoran i tako prečuje bitne stvari), već je redovna pojava. Takva redovna pojava "ubije u pojam" osobu koja bi da lepe vesti podeli s voljenom osobom, a vremenom ubija i ljubav u njoj.
S druge strane, nije teško videti zašto dolazi do te pojave. Nekad se zaista radi o zavisti, ali često nije reč o tome. Često se radi o tome, da instinktivno reagujemo kada se desi nešto loše, tešimo voljenu osobu i pomažemo joj da "pregura" krizu, a kad su stvari dobre – pa, dobre su. A i dalje ima problema koje treba rešavati, obaveza koje treba izvršavati.
Ipak, trebalo bi se potruditi da se radujemo s voljenom osobom svakom njenom uspehu, ma koliko nam glava bila puna raznih drugih misli i obaveza. Lepe stvari su mnogo lepše onda kada imamo s kime da ih podelimo – ako nemamo nikog ko bi se radovao s nama, i najveći uspeh deluje manje značajno. Jedna od najlepših strana ljubavi je upravo ta što s nekim delimo sve lepo što nam se desi, pa se radost tako uvećava.
I u dobru i u zlu, kaže se. Ne zaboravite na ono "u dobru", tako će i ono "u zlu" biti podnošljivije, a ono "u dobru" još i bolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.