U trendu

Slobodno vreme

Ko ima više slobodnog vremena, muškarci ili žene? Pomislili biste da to zavisi od toga koga pitate: muškarci bi verovatno rekli da žene imaju više slobodnog vremena (dok se oni "ubijaju" od posla), a žene bi rekle da muškarci imaju više slobodnog vremena (dok se one "ubijaju" od posla, a potom oko kuće, dece i slično). U svakom slučaju, to izgleda kao nešto subjektivno, bez mogućnosti da se utvrdi stvarno činjenično stanje.
Nakon jedne ankete, međutim, pokazalo se da je činjenično stanje moguće utvrditi, a to stanje je: muškarci su u prednosti. Kad se svedu sve računice, ispadne da muškarci u proseku imaju dodatnih 28 minuta slobodnog vremena dnevno. Ne izgleda kao baš neka prednost, zar ne? Međutim, to je tri sata nedeljno više, ili 14 sati više mesečno, ili čak sedam dana godišnje. Kad tako gledate stvari, ne čini se kao baš neprimetna razlika.
O čemu se radi? Odakle ta prednost? Jednostavno: žene su te koje se nakon povratka s posla brinu o spremanju stana, o kuvanju, pranju i peglanju veša, o čuvanju dece… Mnoge žene svoj život (to jest, dnevnu rutinu) opisuju izrazom "s posla na posao". Za to vreme muškarci se najradije izležavaju ispred televizora ili čitaju novine.
Da li je to razlog za rasprave između muškaraca i žena, ili za optuživanje muškaraca? Naravno da nije. To je samo sitan podatak, zanimljivost koju pročitate u časovima dokolice. Ako je žena srećna i zadovoljna svojim životom, nije naročito bitno što on ima 28 minuta slobodnog vremena više, a ako je žena nesrećna i nezadovoljna, ni to, sasvim sigurno, nije zbog tih 28 minuta.
Doduše, taj podatak nije ni sasvim beskoristan – kad god se on požali kako puno radi, možete mu reći da vi zapravo radite više i da je to i naučno dokazano. Ako vam se tako više sviđa, možete mu reći kako se on zaista puno trudi i koliko ste srećne s njim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar