Šta je u stvari vaginoplastika?

Foto: Adrianna Calvo/Pexels.com

Kad se radi o hirurgiji na ženskim intimnim organima, jedan od zahvata koji se najčešće spominje jeste himenoplastika. To, međutim, nije jedini zahvat koji se izvodi – kada je neophodno, može da se radi i vaginoplastika.

Prilikom vaginoplastike radi se rekonstrukcija ili korekcija nepravilnosti u strukturi i na zidovima vagine. Nekada je problem u tome što postoji neki urođeni nedostatak, koji onemogućava ženu da uživa u seksualnom odnosu, a nekada problemi nastanu kasnije – suština vaginoplastike jeste da se ženi vrati mogućnost da uživa u seksu.

Nije nikakva retkost da se tokom porođaja, ili zbog sporijeg lučenja hormona, ženi istegnu vaginalni mišići. To dovodi do slabljenja otvora i zidova vagine i oni gube raniju elastičnost (naziv za ovu pojavu je “vaginalna relaksacija”).

Posledica vaginalne relaksacije jeste osećaj neprijatnosti i on vremenom dovodi do seksualne nefunkcionalnosti. Moguća posledica je i da žena prilikom sedanja glasno “ispušta vazduh” iz vagine. Naravno, to što žena više nije sposobna da uživa u seksu neće prijati ni njoj ni njenom partneru.

Vaginoplastikom se skraćuju istegnuti mišići i učvršćuje muskulatura. Tako se poboljšava tonus i elastičnost vagine. Smanjuje se prečnik vaginalnog otvora, a vaginalni mišići se ponovo zatežu. Zahvaljujući tome, ženina vagina se vraća u ranije stanje i žena ponovo može da uživa u seksualnim odnosima sa svojim partnerom.

Nakon vaginoplastike, ostaje kratkotrajan otok i, kasnije, skoro nevidljiv ožiljak. Zahvat se izvodi u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Oporavak je u principu prilično brz, žena se vraća normalnim aktivnostima – u koje spadaju i intimni odnosi sa voljenom osobom.

Ostavite komentar