Stalna potreba za flertom

Foto: Lovekarpunina/Pixabay.com

Čak i nakon što ste duže vreme proveli u vezi, i u toj vezi ste srećni i zaista volite svog partnera ili partnerku, može se desiti da osetite potrebu za flertom s nekim sa strane. Ova potreba nije ništa nenormalno, ali bilo bi dobro biti oprezan.

Poreklo ove potrebe je uglavnom u želji da potvrdite sebi da ste i dalje privlačni osobama suprotnog pola. U toj potrebi nikakve želje za novom vezom nema, još manje za okončanjem veze u kojoj se trenutno nalazite, ali, eto, želite da vidite da se i dalje dopadate i drugim pripadnicima suprotnog pola. U toj potrebi nema ničeg lošeg, problem je ako stvarno i počnete da flertujete s nekim, a to povredi voljenu osobu.

Ne mislite vi ništa loše – ali da li bi vama bilo potpuno svejedno da vidite da vaš partner ili partnerka flertuju s nekim, ili da od poznanika saznate da su viđeni da to rade? Vrlo je verovatno da biste se osetili povređeno, baš kao što bi se i vaš partner ili partnerka osetili povređeno da vi flertujete. Šta učiniti?

Iskren razgovor je obično najefikasniji, to jest, razgovor u kome ćete jedno drugom staviti do znanja dokle je u redu ići a da se niko ne oseti povređenim. Različitim ljudima smetaju različite stvari. Nekome će smetati već i pogled i osmeh upućen nekome sa strane (to je ipak malo preterano), a, opet, ima i onih koje baš uzbuđuje da vide voljenu osobu da flertuje s drugima – jer su sigurni da je flert sve što će taj drugi ili ta druga dobiti, a oni sami su ti koji će voljenu osobu, koju toliko njih smatra poželjnom, odvesti kući. Postoje, naravno, i sve varijante između, a najbolji način da saznate kako se povodom toga oseća voljena osoba je već pomenuti razgovor – po mogućnosti, pre bilo kakvog flerta sa strane, pre nego što bilo ko bude povređen.

Razgovor i dogovor, i to dogovor koga ćete se oboje držati.

Još nešto: kad osetite potrebu za flertom, zapitajte se zbog čega je osećate, naročito ako je intenzivna. Može se desiti da vam nedostaje pažnja u vezi, pa pokušavate da je nađete van nje, a to bi već mogao da postane ozbiljan problem. Ukoliko se ne radi o tome, odlično, ali ako se radi o tome, razmislite kako da to rešite (ne uz učestalo flertovanje sa strane!) pre nego što postane ozbiljnije i pre nego što se osetite zaista zapostavljeno.

6 komentara

 • Vesna Malinović

  Normalno je da ćete flertom povrediti partnera sa kojim ste u vezi ili braku. A sta je sa osobom sa kojom flertujete? I nju ćete povrediti. A za nju vas baš briga. Jer ne flertuju svi da potvrde da su dopadljivi. To rade iskompleksirani i nesigurni. Ima i dalje, i to jako puno, neiskvarenih ljudi koji će flert prihvatiti spontano, i samim tim ozbiljno, misleći da im se zaista dopadate i nešto osećate prema njima, a ne da to radite isključivo iz dosade i kompleksa. Zato, svi koji flertuju flerta radi – verujte da ne zaslužuju vašu pažnju i da nisu dobri ljudi. I klonite se što dalje od njih.

 • Filip Nedeljković

  Super je tekst.

 • Silvia Marić

  Ja sam vrlo monogamna osoba, izričito sam protiv flerta. Ako sam ja sa svojim momkom u vezi, onda nema šta da šaram okolo, on je za mene jedini i najbolji. Smatram da time vređam osobu sa kojom sam i koju poštujem, a ujedno i samu sebe, jer ispada da ne znam šta hoću i da mi fali samopouzdanja. Samopouzdanje se stiče radom na sebi, ali za osobe koje vole sve na brzinu, pretpostavljam da je flertić lakše rešenje.

 • Branislava Čakara

  Vas članak je odličan pokušaj da se definiše potreba za flertom, mada veliki deo populacije očito ne pravi razliku između prevare i flerta. Kao žensko obožavam flert, smatram da je odličan za održavanje veze i nemam nikakvu dilemu povodom toga. U dugoj sam stabilnoj vezi i “očijukam” iz sporta (valjda zato moja veza tako dugo i traje). Pitaće se neki dušebrižnici šta bi se desilo da saznam da i moj sada već verenik to isto radi? Najviše bih volela da je baš tako i da je shvatio da treba da me zaprosi!

 • Sanja Petrović

  Od flerta se kreće… Muškarcima flert najčešće neće (mada nije isključeno) usmeriti emociju na neku drugu osobu, već su u stanju da ga zaborave nakon samo pet minuta. A žena, ako je za tu varijantu da bi ispitivala svoju vrednost i moć da privuče pažnju, onda je to loš potez po nju, njenu ličnost, muškarca sa kojim je u vezi. Uostalom, ako krene u flert, mala je verovatnoća da neće poželeti da ostavi svog muškarca (ili učini prevaru, misleći da je “trava zelenija u tuđem dvorištu”). Sve u svemu, zašto bismo “povređivali” i omalovažavali jedni druge ako smo sa nekim koga volimo. Zašto da se preispitujemo jesmo li dopadljivi, zar to nije traženje nečega što je previše. Dopadajmo se nekome koga volimo, i biće nam dovoljno, ako smo čiste psihe i velikog srca! Flert je za one koji su slobodni, dobar način da se spoje, a loš predznak za svaki par koji vezuje uzajamna ljubav!

 • Slađana Tanasijević

  Ocenila sam tekst kao odličan, mada prekasno, jer mi se desilo da sam pravu vezu dovela skoro do kraja zbog flerta, a da prethodno nisam sa partnerom ni razgovarala ni razmišljala o posledicama. Ipak, hvala na ovakvom tekstu jer se nadam da će ga neko pročitati i razumeti na vreme.

Ostavite komentar