Starije i privlačnije?

Nekada je svako doba ženinog života sa sobom nosilo određenu privlačnost. Tačno, mnogi su najviše voleli mlade devojke – znate već, mlado, vitko, zategnuto telo, energija mladosti – ali i žene koje nisu u prvom cvetu mladosti imale su neke prednosti, nedostižne mladim devojkama: imale su zrelost i iskustvo, kao i samopouzdanje proizašlo iz zrelosti i iskustva. Zbog toga su uvek postojali i muškarci koji više vole starije nego sasvim mlade žene – dopadale su im se žene koje znaju šta hoće i u čemu uživaju, žene koje nisu uplašene od nepoznatog (jer im nije nepoznato). Međutim, uz današnji diktat da se mora biti mlad i lep čini se da starije žene, bar neke od njih, postaju sve više na gubitku. Na šta mislimo?

Uz redovno vežbanje i pažljivo odabranu ishranu, plus kozmetička pomagala, i žene nakon tridesete, četrdesete i pedesete mogu zadržati vitko i relativno snažno telo, mogu zadržati mladalački izgled (ili bar izgled mlađi od njihovih pravih godina). Međutim, kada pratite određene serije, stičete utisak da to nije samo mogućnost već i obaveza, da je greh da žena od 40 godina izgleda kao da ima 40. Tada neke žene počinju da se osećaju nesigurno i neprivlačno i da gube samopouzdanje koje bi inače u tim godinama trebalo da imaju i koje bi trebalo da bude jedan od njihovih aduta.

Želite konkretan dokaz ovoga? Nekada su od poremećaja u ishrani (anoreksije i bulimije) patile mlađe žene; do danas se broj žena koje u Americi dospeju na lečenje zbog poremećaja ishrane, a starije su od 35 godina, učetvorostručio se. Pod pritiskom da moraju izgledati mladoliko i biti zategnute i vitke, uprkos tome što priroda neizbežno čini svoje, ove žene su izgubile samopouzdanje u dovoljnoj meri da se razbole – a zašto? Da li je muškarcima zaista u toj meri stalo do večno vitkih i mladih tela svojih partnerki? Nije. Mada se muškarcu neće dopasti ako se težina njegove partnerke utrostruči, normalne promene koje godine donose ženskom telu zaista malo kom muškarcu smetaju – a svakako im prija seksepil kojim starije dame pune samopouzdanja zrače.

Srećom, nije verovatno da će starije dame podleći histeriji za mršavim telom u toj meri kao mlade devojke. Većina njih je ipak suviše zrela i suviše zna da bi podlegla ovakvim boljkama, a ako im i podlegnu, oporavljaju se znatno brže nego tinejdžerke. Što se serija i filmova koji propagiraju fenomenalno zategnute starije dame tiče, naš savet je da ih odgledate (ako želite) i slatko se nasmejete naporima njihovih junakinja – i da potom nastavite s normalnim životom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.