Stidite se voljene osobe

Desi se, nekada, da se zaljubimo u neku osobu, i/ili imamo jako strastvenu vezu sa njom, a zbog neke njene osobine, ili više njenih osobina, stidimo je se i ne želimo da je predstavimo prijateljima i roditeljima. To dovodi u prilično nezgodan položaj, nekada i do prikrivanja činjenice da ste u vezi.

Neko se stidi da prijateljima i roditeljima prizna da je sa osobom sa invaliditetom, sa osobom druge rase (recimo, tu rasu njeni prijatelji i/ili roditelji smatraju prljavom), vere, nacionalnosti… Nekada se radi o znatno sitnijim stvarima, pa i o komičnim – na primer, devojka se stidi da prizna da se zabavlja sa izrazito maljavim muškarcem; iako voli bazene i plaže, tamo nikako ne želi da se pojavi sa svojim partnerom. Ili, ona se stidi toga što je sa muškarcem nižim od nje, ili sa nekim ko se oseća na znoj, ili ima neprijatan zadah iz usta (i ne radi se o problemu koji se lako može rešiti redovnom higijenom, već o nečemu težem, o medicinskom uzroku)… Ili, stide se profesije voljene osobe (ne govorimo o kriminalu ni nemoralu, nego se voljena osoba bavi ne baš cenjenim poslovima, kao što je čišćenje ulica ili zgrada, ili poslovima na čiji se pomen zacrvenite, kao što je striptiz).
Nekada, osoba koja se stidi se maltene i pred sobom stidi što je uopšte sa nekim takvim, ali zbog nečega ne može da odoli. A nekada je strah više od reakcije bliskih osoba, od toga da će je one odbaciti zbog njene veze, ili da će ismevati osobu koju ona voli.
Šta u takvoj situaciji? Za početak, razmislite zašto ste sa tom osobom, šta vas je njoj toliko privuklo uprkos tome što vam smeta i što ne želite da pokažete pred prijateljima i roditeljima. Sigurno ta osoba ima mnoge divne osobine, inače ne biste ni bili sa njom, zar ne? Podsetite sebe na sve te divne osobine, na sve razloge zbog kojih ste se upustili u vezu sa tom osobom, i zbog kojih ste i dalje u vezi sa njom.
Osim ako biste i vi i ta osoba bili jako povređeni ukoliko je predstavite prijateljima i roditeljima, pokušajte da ne krijete vašu vezu, i da voljenu osobu predstavite upravo onim osobinama koje su i vas privukle (a o kojima vam je normalno da pričate u društvu – teško da ćete roditeljima reći da vas je ta osoba prvo privukla veštinom u krevetu, a onda ste otkrili da se super slažete u mnogo čemu). Nekada se desi da prijatelji i roditelji i ne primete ono od čega je vas blam, ili da to uopšte ne smatraju značajnim; nekada u početku nisu baš prijemčivi, ali vremenom, kada uvide da ste sa tom osobom zaista srećni i da je ona zaista dobra za vas, sve to od čega vas je trenutno stid postane potpuno nebitno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.