Stidite se voljene osobe

Desi se, nekada, da se zaljubimo u neku osobu, i/ili imamo jako strastvenu vezu sa njom, a zbog neke njene osobine, ili više njenih osobina, stidimo je se i ne želimo da je predstavimo prijateljima i roditeljima. To dovodi u prilično nezgodan položaj, nekada i do prikrivanja činjenice da ste u vezi.

Neko se stidi da prijateljima i roditeljima prizna da je sa osobom sa invaliditetom, sa osobom druge rase (recimo, tu rasu njeni prijatelji i/ili roditelji smatraju prljavom), vere, nacionalnosti… Nekada se radi o znatno sitnijim stvarima, pa i o komičnim – na primer, devojka se stidi da prizna da se zabavlja sa izrazito maljavim muškarcem; iako voli bazene i plaže, tamo nikako ne želi da se pojavi sa svojim partnerom. Ili, ona se stidi toga što je sa muškarcem nižim od nje, ili sa nekim ko se oseća na znoj, ili ima neprijatan zadah iz usta (i ne radi se o problemu koji se lako može rešiti redovnom higijenom, već o nečemu težem, o medicinskom uzroku)… Ili, stide se profesije voljene osobe (ne govorimo o kriminalu ni nemoralu, nego se voljena osoba bavi ne baš cenjenim poslovima, kao što je čišćenje ulica ili zgrada, ili poslovima na čiji se pomen zacrvenite, kao što je striptiz).
Nekada, osoba koja se stidi se maltene i pred sobom stidi što je uopšte sa nekim takvim, ali zbog nečega ne može da odoli. A nekada je strah više od reakcije bliskih osoba, od toga da će je one odbaciti zbog njene veze, ili da će ismevati osobu koju ona voli.
Šta u takvoj situaciji? Za početak, razmislite zašto ste sa tom osobom, šta vas je njoj toliko privuklo uprkos tome što vam smeta i što ne želite da pokažete pred prijateljima i roditeljima. Sigurno ta osoba ima mnoge divne osobine, inače ne biste ni bili sa njom, zar ne? Podsetite sebe na sve te divne osobine, na sve razloge zbog kojih ste se upustili u vezu sa tom osobom, i zbog kojih ste i dalje u vezi sa njom.
Osim ako biste i vi i ta osoba bili jako povređeni ukoliko je predstavite prijateljima i roditeljima, pokušajte da ne krijete vašu vezu, i da voljenu osobu predstavite upravo onim osobinama koje su i vas privukle (a o kojima vam je normalno da pričate u društvu – teško da ćete roditeljima reći da vas je ta osoba prvo privukla veštinom u krevetu, a onda ste otkrili da se super slažete u mnogo čemu). Nekada se desi da prijatelji i roditelji i ne primete ono od čega je vas blam, ili da to uopšte ne smatraju značajnim; nekada u početku nisu baš prijemčivi, ali vremenom, kada uvide da ste sa tom osobom zaista srećni i da je ona zaista dobra za vas, sve to od čega vas je trenutno stid postane potpuno nebitno.

4 komentara
 1. Ilić Ana

  Ne znam, možda grešim, ali te osobe koje se stide svojih partnera, mislim da su duboko u sebi iskompleksirane ili je problem društva i okoline.

 2. Nataša Gajić

  Moja tajna i jedina ljubav voli sve što je okultno, čak toliko da i mene uvlaći u to; glava puna, a tijelo prazno. Toliko da ne smijem ni da mu telefoniram, kad je indisponiran ni on meni, ne dešava se nikad, a prvi kreće u akciju, neojašnjivu. Sve zna i ja sam opčinjena koliko i on, da li je to normalno? Horoskopi, tajne poruke i ostala komunikacija, neobjašnjivi dodiri, totalno odsustvo, stalno upoznavanje sa svim mogućim i nemogućim stvarima u izgledu. Ponor bez dna, pa ko bi to još ovozemaljski razumio? I još da mu pričam – nemoguće tamo nekom.

 3. Biljana S

  Ako primetim da me neko sa kim sam u vezi dovodi svojim postupcima u situaciju da se njega stidim, upozorim ga jednom, a ako se ponovi, raskinem vezu. Bolje biti sam nego sa nekim od koga te je blam.

 4. Maja S

  Sa mojim bivšim momkom me je bilo stid da se pojavim pred društvom. Mislila sam da ću ga zavoljeti vremenom i da ću prestati da se stidim njega. Njegovi stavovi, priče, izgled, ništa mi nije odgovaralo, ali bila sam sama 5 godina i našao se neko da mi priđe i zainteresuje se za mene. Izdržala sam pola godine, ponuđen mi je i brak, ali gušila sam se u toj vezi… Sada sam u braku sa divnim čovjekom koga volim i koji me ne guši. Ako se stidite nekoga, nemojte ni biti sa tom osobom, jer tu nešto očigledno ne štima, čim se javlja taj osjećaj.

Napišite komentar