U trendu

Stvar koju u seksu gotovo svi rade – a neće da priznaju

Kad je reč o metodama kontracepcije, mnogi se pouzdaju u prezervative i pilule. Ali ima i mnoštvo onih koji se oslanjaju samo na ‘metodu izvlačenja na vreme’, iako znaju da je vrlo nepouzdana. To se naročito odnosi na parove u dužim vezama i braku, čak i kad ne žele trudnoću, a budući da znaju kako to nije baš pohvalno o tome će nerado govore javno.

Od 100 parova koje koriste ovu metodu redovno, 4 će zatrudneti – čak i ako se doista pravovremeno ‘izvede’. Ali, pravovremenost može da bude problem, pa u stvarnom životu na 100 parova – čak će kod 22 njih takav odnos završiti trudnoćom, piše Planet Parenthood.

Prema novim istraživanjima, ta metoda je učestalija među parovima nego što biste pomislili. Prema podacima dobijenim pomoću ženske aplikacije za plodnost – Glow, čak 18 odsto žena je priznalo da im je ova metoda primarni oblik kontracepcije. Drugim rečima, ona je došla na treće mesto popularnosti, nakon prezervativa, koje koristi 32 odsto ispitanica, i pilule, koju uzima 27 odsto žena.

Istraživanje njujorškog Guttmacher instituta pokazalo je da je ova metoda jednako delotvorna kao korištenje prezervativa. Ali i dalje kruže priče o ženama koje su zatrudnele koristeći je.

Bez obzira koliko je delotvorna ili ne, statistike kojima Glow raspolaže, pokazuju da je u svakom slučaju jedna od omiljenih među heteroseksualnim parovima. Uzevši to u obzir, iz Glowa kažu da je nužno da se ljudi više obrazuju o toj metodi, kako bi je koristili na najdelotvorniji i najsigurniji mogući način.

Oko 60 odsto parova, prema podacima iz Glowa, barem je jednom koristilo metodu izvlačenja, a 4,8 odsto žena je koristi kao glavni oblik zaštite od trudnoće.

Oko 88 odsto korisnica ove metode je u ozbiljnoj vezi, verene ili u braku, zbog čega možemo zaključiti da je metoda najpopularnija među parovima koji su razvili dublje poverenje. Pored toga, 39 posto je koristi jer im je najugodnija, dok 32 odsto ljubitelja ističe da im je ovo najlakši oblik kontracepcije.

Zanimljivo je da se mnoge žene stide da priznaju prijateljicama da se oslanjaju na ovu metodu, jer ona deluje kao nešto što isprobavaju tinejdžeri. Ali kad bi neko sam priznao da s partnerom koristi metodu izvlačenja, svi drugi bi oduševljeno priznali da i oni to čine.

Iako ona ne štiti u potpunosti od trudnoće (a posebno je rizična kad se radi o polno prenosivim bolestima), ako se izvodi na pravilan način, može biti delotvorna skoro kao prezervativi, tvrdi Rachel K. Jones s Guttmacher instituta i napominje da uz savršenu upotrebu prezervativa postoji dva odsto šanse da oni budu nedelotvorni, dok je kod metode izvlačenja reč o četiri odsto.

Kod uobičajene upotrebe prezervativa, zabeležena je nedelotvornost u 17 odsto , a kod metode izvlačenja u 18 posto slučajeva, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.