Suze ih izluđuju!

Foto: SaeKawaii/Pixabay.com

Jutarnja gužva u prevozu. Grozan dan na poslu. Svi se izdiru na vas, nikom ništa nije po volji. Popodnevna gužva u prevozu. Nabavke, pa dolazak kući. Spremanje ručka na brzinu. Dolazi partner, nešto ranije nego što ste očekivale, imao je i on gadan dan na poslu, pita vas, ne baš ljubazno, zašto ručak još nije gotov, on je gladan – i vi, ako ne vrisnete na njega posle takvog dana, briznete u plač.

On je zaprepašćen vašom reakcijom; možda reaguje agresivno, možda pokušava da vas umiri, ali u svakom slučaju, smatra da su njegove reči izazvale vaše suze i oseća se kao krajnji skot što vas je toliko povredio.

Pokušavate da mu kažete da nije ništa, da ste samo umorne i nervozne, ali ne uspevate da govorite kroz suze i on je još dugo, dugo, zbunjen i uznemiren i oseća se grozno. Vi ste zbunjene njegovom reakcijom – bilo vam je potrebno da se isplačete, isplakale ste se, bolje se osećate, zašto je on i dalje neraspoložen? Zašto ne možete sad da se samo ušuškate jedno pored drugog i uživate zajedno i zaboravite na sve gadosti tog dana?

Problem je što muškarci shvataju suze drugačije nego žene. Za njih su suze nešto tragično; oni sami plakaće samo kad je nešto veliko u pitanju. Međutim, žene će plakati iz različitih razloga – može se desiti da im je dan bio ružan (što njihov dragi ne zna), i da se nakon toga rasplaču jer im iskipi mleko. S njegove tačke gledišta, žena je do pre nekoliko trenutaka bila u sasvim dobrom raspoloženju, a onda odjednom počela da plače. Može se desiti da pomisle da žena samo preteruje (eh, žensko je to, ko će njih razumeti?), pa da ne pokažu baš neko saosećanje – a žena se zbog toga oseti povređeno.

Kad vide suze, muškarci automatski pretpostave da se radi o velikom problemu. Ako im je stalo do žene, oni žele da taj problem i reše, po mogućnosti – odmah. Ukoliko se žena isplače posle groznog dana na poslu i svom partneru, na pitanje šta joj se desilo, kaže “ništa” i da je samo pod stresom, on će insistirati da sazna šta joj se “stvarno” desilo. Pošto se radi o gomili sitnica koje su se skupile, žena nije u stanju da mu kaže bilo šta konkretno.

Srećom, ovaj problem nije nerešiv. Moguće je objasniti muškarcu da žena plače kao što on ode da se provoza kolima kad je nervozan; to je njen način da se “izduva”. Ukoliko postoji određen razlog za suze, žena može i da ga saopšti muškarcu, kao i kako može da joj pomogne – da je zagrli i sasluša, ili da je ostavi malo nasamo, ili da joj, recimo, donese omiljenu poslasticu. Ako muškarac zna da iza tih suza nema ničeg strašnog i dramatičnog što žena krije od njega, i ako zna kako da joj pomogne, neće se baviti razlozima zbog kojih žena plače (a koji ni njoj nisu najjasniji) već će se usredsrediti na ono što može da učini kako bi popravio situaciju.

Ostavite komentar