Sve više slučajeva seksualne zloupotrebe maloletnica

Seksualni život ogromnog broja Amerikanki počinje već sa deset godina, pri čemu se kao njihovi partneri pojavljuju muškarci znatno starijeg uzrasta. Ove, za puritanski nastrojene Sjedinjene Države nimalo utešne podatke, izneli su stručnjaci iz kompanije Life Dynamics, koja se bavi istraživanjem demografskih modela savremenog društva. Istraživanje koje je sprovela ova kompanija pokazuje da je od 60% do 80% devojčica uzrasta do 15 godina koje ostanu u drugom stanju za partnere imalo odrasle muškarce. «U današnjoj Americi situacija se tako složila da devojčice školskog/srednjoškolskog uzrasta imaju veće šanse da ostanu u drugom stanju sa muškarcima starijim i nekoliko puta od sebe nego sa svojim vršnjacima», kaže se u pripremljenom izveštaju. Statistika pokazuje da je prosečna starost očeva kojima su dete rodile partnerke uzrasta do 14 godina, manja nego starost očeva koji imaju seksualnu vezu sa osamnaestogodišnjim devojkama. Svi ovi podaci govore o «epidemiji seksualne eksploatacije maloletnih».

Life Dynamics ne ukazuje samo na užas «lolitizacije društva» već i na neosetljivost nadležnih službi obaveznih da o svim uznemirujućim signalima sa terena dostavljaju izveštaje tamo gde treba. Mesta na kojima se može doći do ovakvih informacija jesu medicinske i sve druge ustanove na kojima se mogu ustanoviti činjenice koje upućuju na antisocijalno ponašanje osoba muškog pola starijeg uzrasta. Life Dynamics navodi priču 13-godišnje devojčice, koja je, ostavši u drugom stanju sa 22-godišnjim momkom, došla u bolnicu kako bi abortirala. Tamošnje lekare je zamolila da o svemu što se događalo ne obaveštavaju njenu porodicu, jer je htela od njih da sakrije svoju vezu. Lekari su se saglasili, premda nisu bili dužni da tako postupe, jer je u pitanju bila maloletnica koja je, pride, u drugom stanju ostala sa muškarcem od nje starijim gotovo deset godina. To nije bilo dovoljno: neki od radnika bolnice su ovom paru čak «došapnuli» nekoliko lukavosti koje bi im pomogle da roditelje ostave u «blaženom neznanju» i da smisle šta da im kažu kada dođu da posete kći.

Može se pomoći da je, sa «ljudskog» stanovišta (ukoliko reč, naravno, nije o pravom potkupljivanju odgovornih lica, ili pak o društvenoj nemarnosti), odluku osoblja da «pokrije» pomenuti par, moguće razumeti. Ipak, u mnogim američkim saveznim državama postoje i primenjuju se zakoni po kojima je operacije abortusa moguće obavljati i bez saglasnosti roditelja, ali isključivo uz saglasnost suda. Uostalom, Life Dynamics je utvrdio da se u mnogim slučajevima lekari čak i ne raspituju za uzrast maloletnih pacijentkinja. Jedan od lekara pomenute bolnice izjavio je saradniku Life Dynamics sledeće: «Ako nam ona [tj. pacijentkinja] dođe sa gotovinom, može biti tog uzrasta koji sama poželi.» Šta dodati?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike