Traženje negativne povratne reakcije

Mnogo je načina da upropastite sopstveno samopouzdanje, i na taj način, između ostalog, učinite sebi komunikaciju sa suprotnim polom znatno težom. Jedan od takvih načina je i da konstantno tražite negativnu povratnu reakciju, to jest negativne komentare.
Na šta mislimo? Sigurno ste čuli sledeća pitanja, ako ih već i sami niste postavljali: "Zar mi u ovim pantalonama guza ne izgleda preveliko?", "Debela sam, zar ne?", "Da li mi s ovom košuljom zglobovi izgledaju ružno?" i slično. Nekada to nisu pitanja, već izjave, kao: "Uh, užasno sam se ugojila", "Jao, kakva sam ja glupača!", "E, ovakvu glupost samo ja mogu da napravim!"…
Neki bi rekli da to nije traženje negativne povratne reakcije, traženje negativnih komentara, već žickanje komplimenata, pokušaj da se okolina natera da se "polomi" oko razuveravanja te osobe, oko ubeđivanja da dobro izgleda, da je pametna; ma, najbolja je. A neki bi zajedljivo rekli da to definitivno jeste traženje negativnih komentara, jer na takva pitanja i takve izjave prilično brzo svi počnu da kolutaju očima i barem požele da odgovore: "Da, jeste, ružna si, glupa si, idi sad dosađuj nekom drugom."
Pomenuta pitanja i izjave mogu da deluju kao deo neobaveznog ćaskanja, ali takvo neobavezno ćaskanje ima negativne posledice. Jedna je što osoba koja to radi time nervira sve oko sebe, tako da će joj zaista samo najdobrodušnije osobe u društvu iskreno uputiti komplimente i prijateljska razuveravanja, ostali će to učiniti ili "po dužnosti" ili će je ignorisati. A to pak dovodi do smanjivanja samopouzdanja, jer se neiskrena uveravanja osete, a ni ignorisanje baš ne porpavlja raspoloženje ni samopouzdanje. Pored toga, naglas izgovarati negativne stvari o sebi nas vremenom, hteli mi to ili ne, navede da u to poverujemo. A onda, kad smo uvereni da smo ružni, glupi i nesposobni, pored toga što se sami loše osećamo, zaista teško da ćemo naići na nekoga ko naše društvo smatra prijatnim, a čak i da nađemo nekog dovoljno dobrodušnog, teško da ćemo mu verovati.
Zbog svega navedenog ne bi bilo loše zaboraviti na ovakvu vrstu pitanja i izjava – time činimo uslugu i sebi i drugima i poboljšavamo šanse da imamo zdrave, prijatne odnose s ljudima, pa i s onom posebnom osobom s kojom želimo da provedemo ostatak života zajedno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.