Tražite savršenstvo – da li ga i pružate?

Maltene nema nikoga kome bar nešto ne smeta kod partnera ili partnerke. To je normalno. Međutim, trebalo bi razmisliti i koliko vi pružate i kakvi ste vi, kao i da li ste u stanju da živite s manama voljene osobe ili ne – ukoliko bi ona postala bolja ili "savršena", moguće je da bi htela i nekog znatno boljeg od vas.
Niko nije savršen, niti postoji slaganje u vezi s tim kakva bi to savršena osoba, muškarac ili žena, trebalo da bude. Svako ima mane, uključujući i vas i vašeg partnera ili partnerku. Svakako da ne bi trebalo tolerisati nasilje, omalovažavanje, nepoštovanje, trebalo bi se sklanjati i od zavisnika (bilo da se radi o zavisnosti od alkohola, droge, kocke…). Međutim, ako se ne radi o nečemu toliko krupnom, dobro bi bilo raspraviti sa sobom da li se radi o manama uz koje možete da živite.
Zamislite da se voljena osoba promeni – drastično. Nije više buckasta lenština, već postane energična, vitka, fenomenalnog tela, uspešna u svemu čega se uhvati. Da li biste vi bili u stanju da držite korak s takvom osobom? Jeste li i vi toliko sposobni i puni snage, ili biste se osećali inferiorno uz takvu osobu? Da li bi vas ta fenomenalna osoba uopšte htela?
Kad se osetite nezadovoljno uz voljenu osobu, razmislite o tome kakvi ste vi. Koje su vaše mane (mnogi vole da misle kako ih nemaju, ali ima ih svako), šta je to što vi pružate u vezi (ukoliko vam je glavna aktivnost da pijete pivo dok gledate utakmice, ili da šmrcate uz čokoladu i neku tugaljivu seriju – stereotipi, znamo – onda baš i ne pružate mnogo). Logika: "Kakav je on (kakva je ona), ja sam još i super", ovde ne funkcioniše – pružate li vi nešto ili ne? Promeniti druge je jako teško; pokušajte da promenite sebe, da vi budete bolji, da više pružate. Za to je potrebno i da saznate šta bi voljena osoba želela (nagađanje se ovde neretko pokaže kao loš saveznik, jer bi voljena osoba mogla da želi nešto sasvim drugo – recimo, ne želi da se "ubijate od posla" nego da više budete uz nju, ili ne želi cakum-pakum kuću i ručak istog sekunda kad stigne kući, već vedriju partnerku uz koju povremeno može da uživa i u tišini).
Neretko, kad vi počnete da pružate više, pokrene se i voljena osoba. Vodite je svojim primerom, ona se ugleda na vas, i oboma vam bude bolje. Na primer, vi počnete da vežbate, ona vidi dobre efekte na vama i da vam se raspoloženje popravilo, pa sledi vaš primer. I oboje postanete bolji.
A mane koje preostanu? Svako ima neke mane, neko drugi ne bi imao iste mane kao osoba s kojom ste sada, ali bi imao neke druge. Ono što vam tu preostaje da odlučite jeste da li su mane osobe s kojom ste nešto uz šta prihvatate da živite, kao što i ona prihvata da živi uz vaše. Setite se – ako ta osoba ne bi imala mana (kad bi to uopšte bilo moguće), htela bi nekog ko takođe nema mana (to niste vi). Drugim rečima, bila bi to veza dve nepostojeće osobe, pa je besmisleno tražiti nešto takvo – uživajte u onome što imate (ako vam nije baš nesnosno) i zajedno se poboljšavajte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.