U trendu

Kad imate kolegu zavodnika…

Skoro u svakoj firmi postoji neko ko će od starta saletati osobe suprotnog pola. Takvom šarmeru radno mesto predstavlja poligon za nove osvajačke poduhvate pa, osim ako niste raspoložene za kratkotrajnu, površnu vezu, nije loše znati kako da se zaštitite od njegove neželjene pažnje.

S ovakvima treba biti oprezan od samog početka, jer oni ne gube vreme. Čim se prvi put pojavite u firmi, ljubazno će vam ponuditi da vas provedu kroz kancelarije i upoznaju sa svima (ako ne znate o čemu se radi, neće vam biti jasno zašto vas ljudi koji vas prvi put vide gledaju sažaljivo), nakon tri dana predložiće odlazak na kaficu, posle nedelju dana na ručak, i tražiće priliku da načine prvi korak. Prolazak kroz kancelarije i upoznavanje s budućim kolegama su korisni; sve dalje pozive, ukoliko uključuju da u njima budete samo vas dvoje, trebalo bi odbiti.

Obratite pažnju i na mejlove koje dobijate od takvog kolege. U mejlovima je moguće biti znatno provokativniji nego što bi se čovek usudio da bude u direktnom kontaktu, a da vam to ipak deluje relativno zabavno i neobavezno, toliko da čak, zabave radi, uzvratite istom merom – što, naravno, bude shvaćeno kao „zeleno svetlo“. Plus, ovakav način provociranja zavodniku štedi vreme, jer mu vaš odgovor jasno i brzo stavlja do znanja da li ima ili nema šanse da uspe. Zato bi vaš odgovor trebalo da bude jasan i nedvosmislen – mada ne i uvredljiv, pošto se ipak radi o osobi s kojom ćete poslovno sarađivati.

Ne podnose svi neuspeh u zavođenju dobro, pa se nemojte iznenaditi ako o vama krenu tračevi, ako taj kolega počne da spletkari protiv vas… Pokušajte da se ne iznervirate, da sve podnesete što mirnije i sa što više dostojanstva. Neće ni to večno trajati, već samo dok se ne pojavi nova osoba na koju će „šarmer“ moći da se baci, što znači nova koleginica.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike