Vi ćete ga izlečiti…

Neki muškarci su problematični – „loši momci“, alkoholičari, narkomani, kriminalci, kockari, neka mešavina navedenog… Kada je žena „na lošem glasu“, muškarci je izbegavaju ili i ne pokušavaju ništa ozbiljno s njom, a kada muškarac spada među one „loše“, za neke žene je prosto neodoljiv. Pojedine žene kao da idu iz jedne veze sa zavisnikom ove ili one vrste u drugu sličnu vezu i uvek se nadaju istom: one će mu pomoći, njihova ljubav će ga izlečiti, sve će ona za njega da učini. Novost za takve dame: ne, njihova ljubav ga neće izlečiti niti promeniti, a to što su bukvalno spremne da učine sve nimalo ne pomaže – naprotiv.

Da ne bude zabune: može se desiti i da se žena koja inače nije sklona problematičnim vezama zaljubi u nekoga ko je zavisnik i da tek kasnije otkrije da je on zavisnik – da joj pre toga izgleda kao neko pomalo neobuzdan, sklon eksperimentima, istraživačkog duha, ukratko, kao neko zanimljiv jer je drugačiji. Tek s vremenom saznaju na koji je on način zapravo drugačiji. Ipak, češći je slučaj da žena traži baš takvog muškarca, neretko i zato što sama nema hrabrosti da uradi nešto drugačije, manje konvencionalno, u svom životu, pa joj on zato bude privlačan.

Onda počinje noćna mora. U životu zavisnika, o kojoj god zavisnosti da se radi, zavisništvu je sve podređeno. To što su neke žene spremne bukvalno na sve samo da „izleče“ svog dragog zavisnika on će da prihvati, naravno – kao, u suštini, podršku njegovoj zavisnosti. On ju je privukao baš time što je drugačiji (to jest, zavisnik), ona će sve da učini za njega baš takvog kakav je i zašto bi se on onda menjao?

Budimo realni: velika većina zavisnika ostaju zavisnici. Znaju oni da je njihova zavisnost štetna, ali im, iz ovih ili onih razloga, svejedno odgovara – tako da cela ona priča šta sve rade svom organizmu tom zavisnošću nema nikakvih rezultata. To što će žena da ga mazi i pazi tako zavisnog samo je kontraproduktivno – kada ga pere nakon što se ispovraćao, podiže i pomaže mu do kreveta nakon što je pao, žena mu samo olakšava manje prijatne aspekte zavisnosti. Da bi on prestao da bude zavisnik, potrebno je da sam to poželi – a najčešće ne želi.

Šta, dakle, kad shvatite da ste sa zavisnikom? Ima li šanse da ga „vaša ljubav izleči“? Recimo da su šanse toliko male da jedva da postoje (a i tada će on zapravo biti apstinent, a ne stvarno izlečen, i uvek će postojati šansa da se vrati svojoj zavisnosti – do kraja života nećete moći da budete sigurne da je sa zavisnošću zaista gotovo, niti da se osećate bezbedno). Mnogo su veće šanse da ćete sebi upropastiti život. Surovo, ali istinito, što znači da je, jednom kad shvatite da ste u vezi sa zavisnikom, najbolje da pobegnete glavom bez obzira.

Izuzetak je ako ste zavisni od zavisnika. U tom slučaju je i vama i njemu neophodna stručna pomoć.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike