najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Gubitak posla

Uvek se može desiti da voljena osoba izgubi posao, a u vreme krize to se dešava i češće nego inače. U takvoj situaciji partner ili partnerka su veoma ranjivi, i potrebna im je sva podrška koju mogu da dobiju od vas.
Kada izgube posao, ljudi su obično ljuti, deprimirani, imaju “šta se bre desilo?!” osećaj, i to je sve normalno. Uz takva osećanja, mnogi će biti skloni tome da “spale sve mostove” za sobom, ali bi bilo dobro, ako je moguće, odgovoriti ih od toga, jer bi prekidanje svakog kontakta s bivšim kolegama i šefovima moglo da im naškodi na duže staze. Pokušajte da voljenu osobu, bez pritiska (definitivno joj u takvom trenutku nije potrebno da sluša naređenja od bilo koga, najmanje od partnera ili partnerke), ohrabrite da od bivšeg šefa traži preporuke i da ostane u kontaktu s bitnim kolegama.
S gubitkom posla dolazi i do gubitka zarade, i voljena osoba prestaje da bude neko ko donosi novac u kuću, kao i neko ko “ima svoj dinar”. To je veoma jak udarac za ego. Ohrabrite voljenu osobu time što ćete je povremeno podsećati na ranije uspehe, kao i na sve one super osobine koje i nezavisno od posla ima i zbog kojih je volite.
Kad neko izgubi posao, neretko ne zna šta će sa sobom, plus se oseća beskorisno. Voljena osoba će, valjda, pokušavati da pronađe novi posao, samo što to ne ide preko noći; kako bi popunila vreme, smislite zajedno s njom bitne stvari koje može da uradi kod kuće ili u vezi s kućom, kako bi osećala da ipak nečim doprinosi, i kako ne bi samo deprimirano “vegetirala” na kauču, besciljno vrteći programe na televiziji. Možete da zajedno sastavite neki plan i za na duže staze, za slučaj da se potraga za poslom otegne.
Ne brbljajte unaokolo. Nije samo voljenoj osobi teško, i vama je, i sasvim je moguće da osećate jaku potrebu da se nekome izjadate, ali izgubiti posao je ponižavajuće iskustvo, i voljena osoba bi vam najverovatnije bila zahvalna da o tome kako se ona oseća, šta radi i kako teče njena potraga za novim poslom ne izveštavate sve žive.
Pokušajte da nađete i vedrije strane. Izgubiti posao jeste teško i ponižavajuće iskustvo, ali može da donese i neke pozitivne stvari. Recimo, voljena osoba ima više vremena za porodicu i prijatelje, a mogao bi i da ne bude loš osećaj malo izaći iz posao-kuća-posao rutine. Ukoliko partner ili partnerka imaju neke ideje o nečemu novom što bi mogli da pokušaju, žele da istraže nešto što nema veze s dotadašnjim poslom, podržite ih u tome, možda tako počnu da se bave nečim što ih znatno više ispunjava nego prethodni posao, a to što verujete u njih značiće im mnogo.

1 komentar
  1. Miroslav Žikić

    Nažalost, meni se to desilo da sam izgubio posao i šest meseci nisam mogao da nađem nijedan drugi. U međuvremenu izdešavalo se još niz neprijatnih događaja koji su mi i dodatno otežavali sitauaciju, loša finansijska situacija je išla na ruku svim mojim neprijateljima i na svaki mogući način su pokušavali da me srozaju, porodica i supruga takođe nisu razumeli, dolazilo je do konflikta, tako da sam se povlačio u sebe, nisam maltene znao šta ću. Čovek tada pomisli i na najgore. U međuvremenu stigla mi je jedna ponuda za posao u Libiji, prihvatio sam i evo sada radim. Ali, nije tu kraj. Nagomilani finansijski problemi ne rešavaju se odmah po dobijanju posla, primećujem da moja supruga to ipak nije shvatila, jer plata ne dolazi odmah, nego moraš da odradiš pa da je dobiješ. Evo tako došlo je do prekida svakog kontakta između nas, kako će se završiti ne znam, videćemo. Svima kojima se ovako nešto desi, moj lični savet je da ne gube nadu, jer za svaku situaciju postoji rešenje, samo napred. Pozdrav svim čitaocima i ne predajte se nikada!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike