U trendu

Zajednički preživeti promene

Promene bilo koje vrste, bez obzira na to da li se radi o poboljšanju ili o problemima, veliki su stres. Taj stres može i te kako da vam ugrozi vezu, ukoliko oba partnera ne znaju kako da s promenama izađu na kraj ne samo kao pojedinci već i kao par.
Nikada nije lako snaći se kad dolazi do nekih promena. Većina nas (ne svi, ima i onih koji uživaju u tome) odupire se menjanju bilo čega, jednostavno zato što smo navikli na ono staro; čak i ako nam nije baš po volji, to staro nam pruža izvestan osećaj sigurnosti. Negativne ili pozitivne, ali sigurnosti – a sigurnost smiruje. Ipak, stvari nikad ne ostaju takve kakve su, u nekom trenutku će se ovo ili ono sigurno promeniti, pa zato nije loše znati kako da se par zajedno suoči s tim, kako da promena ne dovede do dodatnog, krajnje negativnog, stresa – raspada veze.
Prvi korak jeste da prihvatite činjenicu da se nešto menja. Zvuči logično, zar ne? A opet, mnogi na prvi znak promene samo „zabiju glavu u pesak“, ili požele da sve prespavaju i da ih neko probudi tek kad sve bude gotovo. Ova strategija možda nekad i pomogne nakratko, ali na duge staze je ne samo beskorisna već i štetna, jer nam ostavlja manje vremena da se promeni prilagodimo. Štetna je i za vezu, jer primenjujući je, u potpunosti ignorišemo partnera/partnerku i to da im je pomoć potrebna možda više nego nama.
Drugi korak jeste da se iskreno suočite sa svojim strahovima. Ne reaguje svako na isti način na rizik koji svaka promena donosi sa sobom. Oni koji su po prirodi avanturisti često će čak i uživati u novom izazovu – možda će se malčice bojati, ali će to doprineti uzbuđenju i uživanju. Oni manje avanturističkog duha (nema nužno veze s godinama) promene ne vole – vole udobnost i sigurnost – i neki od njih bi se mogli i uspaničiti. Takvim osobama često je od velike pomoći ohrabrenje partnera/partnerke; ta vrsta ohrabrenja, pružena u pravom trenutku, može jako da produbi vezu i poveća osećaj bliskosti i međusobnog poverenja.
Treći korak je komunikacija u svakom trenutku. Kroz promenu prolazite zajedno, čak i onda kada je to nešto što se dešava jednom od vas dvoje (unapređenje na poslu, recimo), i ta promena će imati uticaja na oboje. Zato je neophodna svest da ste tu vas dvoje na istoj strani, i neophodno je znati kako se voljena osoba oseća zbog promene. Ako se radi o nečemu velikom, bilo bi dobro izdvojiti posebno vreme kako biste zajednički sagledali sve mogućnosti (i dobre i loše) koje vam ta promena može pružiti, kao i to kakvim sredstvima za „borbu“ raspolažete. Suočavanje s promenom nije lako ni kad to činite kao par, a ako bi svako vukao na svoju stranu, moglo bi da ispadne zaista previše.
Četvrti korak jeste da budete svesni sredstava kojima raspolažete. Ta sredstva mogu biti finansije, ali i veštine, raspoloživo vreme, čak i drugi ljudi u vašem životu. Nekada je izbor koji je pred vama veoma težak, kao što je prodaja stana u kome živite da bi se platili troškovi lečenja. Može se desiti da vam za donošenje odluke o najboljem mogućem raspolaganju postojećim sredstvima bude potreban savet sa strane.
I još jedan korak: očekujte promene, očekujte stres, i pripremite se za njih. Kako? Tako što ćete unapred pažljivo proceniti kako kao pojedinci najčešće reagujete na promene i na stres koji one donose, koje su vam tu jake strane, a koje slabosti, šta vam pomaže, a šta odmaže, i to reći voljenoj osobi. Tako ćete, jednom kada do promene dođe, već imati ideju kako da voljenoj osobi pomognete i kako da vas ta promena ojača kao par, umesto da vam ugrozi vezu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.