najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ženska i muška reakcija na stres

Uopšte nije retka pojava da dođe do poremećaja bračnih ili partnerskih odnosa. Do toga može doći zbog različitih pritisaka sa strane, ili zbog toga što se partneri razvijaju na različite načine, ili jednostavno zato što su oboje hronično preumorni i pod stresom, ili… Uzroka je mnogo. Jednom kada do poremećaja dođe, to je nov i prilično jak izvor stresa. Na taj stres muškarci i žene reagovaće na različite načine.
Žene su sklone tome da ili zvocaju ili se povuku u sebe. Prilično često jave se različiti psihosomatski poremećaji, kao i neprijatni simptomi koje nikakvim organskim poremećajem nije moguće objasniti. U takvoj situaciji mnoge žene samoinicijativno posežu za sedativima, krišom piju ili, potencijalno smrtonosna kombinacija, rade oboje.
Ni muškarci ne ostaju "hladni" prilikom poremećenih bračnih ili partnerskih odnosa, samo što će njihova reakcija, u skladu s kulturološkim obrascem i načinom na koji su vaspitani (više nego zbog nekih urođenih razlika između polova), biti drugačija od ženske. Ono što muškarci najčešće učine bude zloupotreba alkohola i cigareta, a uz zloupotrebu alkohola (doduše, nekada čak i bez nje) dolazi i do nasilnog ponašanja.
Šta tada? Čekati da problem prođe sam od sebe efikasno je koliko i guranje prljavštine pod tepih – u suštini, nimalo. Potrebno je prevazići nesporazume, za šta je neophodna otvorena komunikacija, u kojoj će partneri (oba partnera) jasno i nedvosmisleno da saopšte ono što misle. U takvoj situaciji pogubno je nešto prećutati "jer se podrazumeva". Ne podrazumeva se ništa, a verovati da je partneru "valjda to-i-to jasno i bez objašnjavanja" samo vodi do novih nesporazuma i sukoba, nekada i do emotivnog udaljavanja.
Dobra je ideja, prilikom te komunikacije, pokušati i da se razradi neki plan kako bi se partneri rasteretili bar od dela stresa koji dolazi spolja (to može biti i da samo svakog dana saslušaju jedno drugo – nisu neophodni komentari, dovoljno je saslušati), jer će se tako znatno smanjiti i tenzija među njima, potreba za sukobom i "ja više ovo ne mogu da izdržim" osećaj.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike