najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ženski seksualni ciklus

Možda ste primetili da se ženska raspoloženost i neraspoloženost za vođenje ljubavi smenjuju po nekim pravilima; ta pravila zavise od variranja hormona u ženinom telu. Naravno, da li će žena biti raspoložena za vođenje ljubavi ne zavisi samo od hormona – zavisi i od opšteg raspoloženja, od toga s kim je, kao i od mnogih drugih stvari. Ipak, što se čisto hormonske strane priče tiče, evo kako to otprilike izgleda (samo da napomenemo da ova priča ne važi za žene koje uzimaju hormonalna kontraceptivna sredstva – kod njih je ovaj ciklus manje-više ujednačen, bez nekih većih variranja).

Od prvog do jedanaestog dana (prvi dan je kad žena dobije menstruaciju): u ovom periodu je nivo hormona nizak, ali to ipak ne znači da je libido na nuli. Neke žene neće želeti seks za vreme menstruacije, ali neke neće imati ništa protiv toga – pad nivoa hormona početkom menstruacije dovodi do nestanka predmenstrualnih tegoba, pa se žene osećaju smirenije i uravnoteženije. Moguće je da između šestog i jedanaestog dana opadne želja za seksom, jer su hormoni usredsređeni na zadebljavanje tkiva kojim je materica iznutra obložena, to jest, na pripreme tela za trudnoću. To nije nepremostiva prepreka za vođenje ljubavi – žena može, ukoliko želi, svoj libido podstaći time što će sanjariti o seksu.

Od dvanaestog do šesnaestog dana: tada je žena najviše raspoložena za vođenje ljubavi, a po mnogima i najprivlačnija. Nivo hormona raste jer se žena bliži ovulaciji; to je, bar što se nivoa hormona tiče, najbolje vreme za eksperimentisanje u seksu i ispunjavanje “ludih” fantazija. Povećani nivo estrogena utiče na to da se iščisti koža i da grudi budu bujnije, pa žena tada izgleda privlačnije. Priroda je očigledno uredila da je žena najprivlačnija (i po ocenama muškaraca i po ocenama žena) i najraspoloženija za vođenje ljubavi u periodu najveće plodnosti.

Od sedamnaestog do dvadeset osmog dana: nivo estrogena polako opada, a sa njim (ne odmah uočljivo) i želja za vođenjem ljubavi. Nivo progesterona i dalje raste, pa će žena oko dvadeset drugog ili dvadeset trećeg dana, osim ako nije ostala trudna, početi da oseća predmenstrualne tegobe. Neke žene će oko dvadesetog dana osetiti “drugi talas požude”, moguće zbog skoka progesterona; do dvadeset osmog dana nivo progesterona će prilično pasti. Ipak, čak i bez ovog “drugog talasa”, nije nužno “bežati od seksa” u ovom periodu – orgazam dosta pomaže prilikom grčeva u stomaku.

Naravno, to je uopštena priča – neka manja odstupanja od ciklusa su sasvim moguća. Kao što smo rekli, ovo je priča o hormonima, a hormoni, kao što verovatno znate, uopšte ne moraju da budu presudni u želji za vođenjem ljubavi. Možete ih iskoristiti kad su već tu, a kad nisu, možete sasvim lepo uživati i bez njih – ljudsko ponašanje je ipak najviše uslovljeno izborom i željom. Uživajte!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike