Iznenađujući znaci da je PAS LJUT na vas

Verovali ili ne i psi se ljute. Kako ćete znati kada je pas ljut na vas?

Isto kao i mi ljudi, tako se i tvoj pas može naljutiti. Tvoj četvoronožac neće zalupiti vratima ili vikati na tebe, ali će ti svakako dati do znanja da mu nešto ne odgovara. Pogledaj na koje načine ti pas pokazuje da je ljut na tebe.

Ne postoji kućni ljubimac s kojim imamo bliskiju vezu – pas tu definitivno prednjači. Ne kaže se bez razloga da je  pas najbolji čovekov prijatelj. Sigurno ti je poznato njegovo skakanje, trčanje, mahanje repom, valjanje po podu i cviljenje od sreće kad te ugleda – sreća koju pas pokazuje očita je. Međutim, tvoj ljubimac može imati i loš dan te ga sitnice mogu naljutiti. Evo na što treba da paziš kad je ljut.

Oprez: Neki od ovih znakova ne znače odmah da je tvoj četvoronožac ljut na tebe. Na primer, mogu značiti da ima bolove. Ako se duže vreme ponaša čudno ili mu se ponašanje jako menja, onda svakako potraži pomoć veterinara!

1. Spuštene uši

Položaj ušiju psa otkriva njegovo raspoloženje. Ako su mu uši spuštene, želi ti reći da mu se ne sviđa to što mu radiš ili se neprijatno oseća. Međutim, spuštene uši mogu biti i znak podređenosti ili straha. Uvek dodatno pazi na druge znakove tela svog ljubimca.

2. Pas mokri na tvoje stvari

Napravio si nešto što se ne sviđa tvom psu? Bez brige – daće ti to do znanja. Naime, tvoj pas dobro zna koje su tvoje omiljene cipele – pa će se pomokriti na njih ili ih izgristi. Međutim, pre nego što se naljutiš, pogledaj ima li tvoj ljubimac dovoljno svojih igračaka (na kojima se inače može izduvati).

3. Okreće pogled od tebe

Ako je neka osoba ljuta na tebe, ne želi da te gleda i verovatno još okreće očima. Tvoj četvoronožac će pogledati u stranu ako pokušaš da ga pogledaš u oči. Tako pokazuje svoje nezadovoljstvo. Pokušaj mirno i tiho razgovarati s njim. A sigurno će pomoći i njegova omiljena polastica i malo maženja.

4. Tvrdoglav je

Svakom od nas je to sigurno poznato – odjednom te pas više ne sluša. Ignoriše svaku tvoju naredbu. Izgleda kao da ti želi reći – Mogu te čuti, ali sada sam ljut na tebe i jednostavno ću te ignorisati! Pre nego što se naljutiš na svog psa, pokušaj  da opustiš situaciju. Uglavnom će ga brzo proći i pokazaće ti koliko te voli.

5. Mirno stoji

Ako je tvoj pas zaista ljut, ukočiće se i neće se pomeriti s mesta. Budi oprezan! Pazi na njegove uši i pogled. Tvoj pas ti signalizuje – Pusti me na miru i nemoj mi se približavati! Najbolje da mu daš slobodnog prostora kako se situacija ne bi bolno završila po tebe.

6. Uskraćuje ljubav

Tvoj ljubimac tačno zna kako će ti pokazati kad baš nije presrećan s tobom. Ako beži od tebe, drži odstojanje ili se izmiče kad ga želiš pomaziti, možeš biti siguran da nešto nije u redu. Ono što ti nikako neće pomoći: nemoj trčati za njim, uvek će biti brži od tebe. Sedi i čekaj dok bude spreman na pomirenje – teško da će dugo vremena izdržati bez milovanja.

7. Reži

Jasnije ne može. Ako tvoj pas reži na tebe, onda treba da prestaneš da radiš to što radiš. Osim toga, ne smeš ga kazniti, jer ti svojim ponašanjem pokazuje kako mu je jako neugodno. Ako imaš osećaj da se često tako ponaša – savetuj se s dreserom pasa.

8. Ima napad besa

Odjednom se ponaša kao besna zver. Kako bi te epizode bile sve ređe, pokušaj psa da držiš dalje od uzroka stresa te mu omogući puno akcije i slobodnog prostora. Napadi besa po pravilu brzo prođu. Međutim, ako su učestali, potraži pomoć profesionalnog trenera pasa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.